Közélet

Milliókért írt tanulmányt a kazahsztáni rizstermesztésről Fazekas Sándor barátja

fazekas sándor levendulát szed (Array)
fazekas sándor levendulát szed (Array)

A Bors szerdai számában rántotta le a leplet a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter körüli újabb botrányról. Korábban a lap számolt be arról is, hogy 2014–2015 során mintegy negyvenmillió forintot fizettek ki öt darab, egyenként nyolcmillióba kerülő tanulmányért a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági (TM) Zrt.-nek a kazahsztáni mezőgazdaság különböző ágazatairól, például a juhtenyésztésről írt elemzésért. Utóbbiról kiderült, hogy egy szakkönyvből másolták.

Újabb drága megbízás került napvilágra: az MSZP-s Mesterházy Attila által kikért adatokból kiderül, hogy tavaly októberben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ fizetett ki 7 millió 990 ezer forintot a TM Zrt.-nek egy 11 nap alatt megírt, a Rizstermesztés lehetőségei Kazahsztánban című tanulmányért.

A cég többségi tulajdonosa Horváth László, aki 22 éve Fazekas Sándor agrárminiszter barátja.

A TM egy másik tanulmánnyal is milliókat húzott be: a Nébih ugyanennyit fizetett ki idén június végéig a kazah talajművelés fejlesztési lehetőségeiről szóló tanulmányra. A minisztérium szép summákat adott ki tanulmányokért: a Herman Ottó Intézet például 5,9 milliót fizetett az Első Magyar Kert Szövetségnek, hogy országos szinten írjon a magyar kertművelési szokásokról és a legszebb konyhakertekről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik