Gazdaság

1,3 millió magyar vándorolna ki a jobb munkáért

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
kivandorlas(210x140).jpg (Array)

Az aktív lakosság 71 százaléka nyitott egy új állásra, közülük pedig közel 1,3 millióan szívesen költöznének külföldre, ha ott lehetőségük lenne jobb munkahelyen dolgozni. A DreamJo.bs megbízásából készített reprezentatív kutatásból kiderült, elsősorban a 18-29 éves, városban élő férfiak gondolkodnak azon, hogy egy jobb állás reményében elhagyják Magyarországot.

Az elégedetlenek elsősorban a fizetésüket keveslik (74%), vagy nem jönnek ki a vezetőjükkel (47%). Sokaknak nem okoz büszkeséget a munkája (38%), vagy hiányolják a megfelelő munkakörülményeket, illetve a fejlődési- és karrierlehetőséget (36, 35, 35%).

Sokat javíthatnának a helyzeten a hazai cégek

Nem kizárólag a hazai vállalatokon múlik a kivándorlási kedv alakulása, de a szerepük elvitathatatlan. Az állásportál által szervezett kerekasztal-beszélgetésen a felsőoktatásból, vállalati és civil szférából érkezett szakemberek összegyűjtötték, hogy mik a legfontosabb lépések afelé, hogy egy hazai munkavállaló számára reális alternatíva lehessen magyar cégnél dolgozni.

A multinacionális cégek nagyobb erőforrásaik miatt könnyebb helyzetben vannak, de némi erőfeszítéssel bármelyik kisebb hazai vállalkozás tehet azért, hogy álommunkahely legyen.

A szakértők szerint az első lépések között kell szerepelnie a támogató munkahelyi környezet és kultúra kiépítésének, a megfelelő vezetői hozzáállás kialakításának. Mint mondták, csak a vezetőkön múlik, hogy mit várnak az alkalmazottaiktól, és hogyan kommunikálják azt. Az ő felelősségük építő kihívásokat és fejlődési lehetőségeket biztosítani a kollégáiknak.

Itt az ideje megmutatni: Magyarországon is vannak olyan munkahelyek, amikben lehet hinni, amik fejlődnek, és ahol egyszerűen jó dolgozni – mondta  a vállalkozás társalapítója, Németh Anna.

A cégnél elhatározták, hogy a szakértői beszélgetésben felmerült szempontok szerint összegyűjtik, majd bemutatják az igazán szerethető hazai cégeket. A legjobb vállalkozásokat pedig díjazni is fogják. Célunk, hogy év végéig megtaláljuk és bemutassuk Magyarország legszerethetőbb munkahelyeit. Azokat a cégeket, amelyekért érdemes lehet itthon maradni – tette hozzá Németh Anna.

A Szerethető Munkahely Díjról bővebben ebben a cikkünkben olvashat:

Kivándorlás helyett: jön a lista a 100 legjobb magyar munkahelyről
Nem feltétlenül a babzsákra és csocsóasztalra kíváncsiak, egy vidéki könyvelőiroda is lehet szexi munkahely.

A DreamJo.bs Szerethető Munkahely díjára 2017. szeptember 7-étől a szerethetomunkahelyek.hu oldalon keresztül nevezhet minden olyan, legfeljebb 250 főt foglalkoztató hazai cég, ahol a vezetők és munkavállalók egyaránt úgy érzik: az ő cégükhöz jó bemenni dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik