Pénzügy
kivandorlas(430x286).jpg (kivándorlás)

Vígan építhetnek itthon ingatlanvagyont a kivándorolt magyarok

24.hu
24.hu

2017. 08. 31. 11:17

Korábban a témában:

Olvasói kérdés alapján foglalkozott a Bankmonitor azzal, milyen lehetőségeik vannak a kivándorolt magyaroknak, ha itthon építenék ingatlanvagyonukat.

A kérdés a következő volt:

Külföldön élünk a párommal és a két gyermekünkkel, a magyar lakcímem még mindig megvan és lakástakarékkal is rendelkezem. A fizetésünk közösen forintra átszámolva 1,3 millió forint, amihez még egy Magyarországon lévő lakásból havonta 130 ezer forint jön be bérleti díjként, ami tehermentes. Szeretnénk egy másik lakást is vásárolni 20-30 millió forint értékben. Mekkora önerő, thm és törlesztőrészlet mellett vehetünk fel hitelt?

A szakértő válaszából az derült ki, hogy kaphatnak magyar lakáshitelt, mégpedig a következők miatt:

  • Mivel a kérdezőnek van magyar lakcíme és azt megtartotta, ezért nem lesz szükség kézbesítési megbízott közbeiktatására.
  • És ha van lakástakarék-szerződése (ltp), akkor magyar adószámmal is rendelkezik még, különben nem kapná meg az ltp-hez kapcsolódó állami támogatást.

Ilyen formában semmi akadálya sincs a hitelfelvételnek.  (És persze a lakástakarékra járó állami kedvezményt is igénybe vehetik.)

Mivel van már egy befektetési ingatlanja, ami tehermentes, ezért a portál szakértője feltételezte, hogy a szokásos tételeken kívül nagyobb kiadása sincs. Továbbá a kérdező kellően magas jövedelemmel rendelkezik ahhoz, hogy egy hazai banknál lakáshitelt kaphasson, ámbár például a külföldi munka miatt a jövedelem érkeztetésre vonatkozó kamatkedvezményre valószínűleg nem tarthat igényt. Hiszen nem reális elvárás, hogy egy külföldi munkáltató egy magyar bankhoz utalja a bért. De bankja válogatja, lehet, hogy bizonyos összeg jóváírása is elég a kedvezményhez, nem kell a munkabért a számlára utalni. Ez utóbbi megoldás viszont körülményes és költséges – tette hozzá.

Mennyi lehet a hitel és a törlesztő?

Jelenleg a banki gyakorlat az, hogy az ingatlan értékének maximum 80 százalékát hitelezik meg, vagyis 20-30 milliós ingatlannál a megkapható hitelösszeg 16-24 millió forint lehet. A maradékot önerőből kell előteremteni, ami 4-6 millió forint között mozog a példában. Viszont a hitel összege feljebb tornászható akkor, ha pótfedezetet tudnak biztosítani, például a már meglévő, tehermentes ingatlant. De ekkor sem mehet a hitel a megvásárolni kívánt lakás ára fölé.

Az általános gyakorlat, hogy a fizetés legfeljebb 35-40 százalékát érheti el a törlesztőrészlet. Ha a közös jövedelmet kettéosztjuk, akkor fejenként 650 ezer forintos kereset jön ki, ami több mint elegendő. Ezt alapul véve egy hitelfelvevőnél a maximális törlesztőrészlet 240-280 ezer forint is lehet, bár adóstárssal ez még magasabbra tornázható fel.

Lakáshitel-kalkulátoruk szerint a 16-24 millió forintos hitel 20 évre a legolcsóbban – jövedelemérkeztetés nélkül – 3,5 százalékos thm-mel érhető el, aminek a havi induló törlesztője 90-140 ezer forint. Ekkor viszont be kell vállalni, hogy 6 havonta változzon a törlesztőrészlet. 5 éves kamatfixálásnál a thm 5,5% körüli, ami 110-165 ezer forintos induló havi törlesztővel egyenértékű. Egy végig fix lakáshitelt viszont akár már 7 százalékos thm-mel és 120-180 ezer forintos törlesztővel megkaphat.

Tudva azt, hogy milyen a keresetük, ki lehet gazdálkodni azt is, hogy a futamidőt 20 év helyett 10 évre rövidítik le. Ez azért is ajánlatos, mert egyrészt kevesebb kamatot kell a banknak kifizetni, másrészt mivel 10 éves a hitel, ezért a bank is olcsóbban tudja adni (ugyanis kisebb a kockázata). Még a végig fix hitelnél is 10 évre a 16-24 millió forintot havi 180-270 ezer forint törlesztésért meg lehet kapni. A thm a végig fix hitelnél 6% körül található, ami a helyi viszonyokat és a kilátásokat ismerve igen vonzó lehetőség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.