Gazdaság

Tarlós támogatja, hogy kivizsgálják, miért nem fizetett Garancsi cége a reklámozásért

Hogy vizsgáltassam meg, miért nem fizetett az ESMA? Ezt támogatom, próbálok tájékozódni

– mondta Tarlós István a közgyűlés szerdai ülésén a hvg.hu tudósításában.

A főpolgármestert a DK-s Gy. Németh Erzsébet javaslatáról kérdezték, amelyet ahhoz az előterjesztéshez nyújtott be, amelyből kiderült, hogy az Orbán Viktorral barátai kapcsolatban álló Garancsi István cége, az ESMA a főváros engedélye vagy hozzájárulása nélkül két évig ingyen reklámozott a budapesti villanyoszlopokon.

A Zoom.hu írta meg, hogy a Fővárosi Közgyűlés friss előterjesztéséből (pdf) az derült ki, hogy az ESMA 2015-től reklámokat helyezett ki a villanyoszlopokra, ám ehhez nem kérte a főváros hozzájárulását, és az üzemeltető sem adott erre engedélyt. Az előterjesztés nyílt oszlophasznosítási pályázatot ír ki öt évre, a lap szerint a feltételek egyértelműen Garancsi István cégére szabottak.

Garancsi két éve nem fizet egyes reklámhelyekért a fővárosnak
A közgyűlés most beszedné az elmaradt pénzt.

A hvg.hu tudósítása szerint, a negyedórás vitában az ellenzéki képviselő a városházi felelősök megnevezését sürgette és azt firtatta, hogy mekkora bevételtől esett el az önkormányzat a plakátok ingyenes használatával. A kiírandó pályázatról Gy. Németh Erzsébet azt mondta: az szerinte azért ilyen sürgető a  Fidesznek, mert elveszítették a pert a Simicska Lajos érdekeltségében lévő Mahír hirdetőoszlopainak eltávolításáról, és a 2018-as választásokra készülve szükségük van saját felületekre az immár a Jobbikot szolgáló oligarcháéi helyett.

Az ellenzéki javaslatot végül ellenszavazat nélkül – tehát a Fidesz-képviselők támogatásával – elfogadta a közgyűlés. Az MSZP-s Horváth Csaba kezdeményezését viszont, aki azzal javasolta kiegészíteni az előterjesztést, hogy a választás előtt és utáni 30 napos időszakban politikai hirdetések is megjelenhessenek az oszlophirdetéseken, elvetették, írta a hvg.hu.

Újraszabályozták

A kormány feltűnően gyakran változtatta meg a budapesti villanyoszlopokon látható reklámozás feltételeit. Az új típusú reklámtáblákat 2015-ben engedélyezték, miután 2012-ben betiltották a villanyoszlopokon elhelyezett reklámokat, mondván balesetveszélyesek. A valódi ok az volt, hogy az akkor még kormánybarát Simicska Lajos MAHIR-jának konkurenciát jelentettek a spanyol-magyar ESMA oszlopreklámjai. A cég csődbe ment, majd Garancsi István, Orbán Viktor jóbarátja, kivásárolta a spanyolokat a cégből, hamarosan a kormány is feloldotta a reklámtilalmat, az ESMA pedig az előterjesztés szerint 2015 végétől ki is helyezte “a tájékozódást segítő jelzést megjelenítő” táblákat, erre azonban sem a Fővárosi Önkormányzattól, sem a BDK-tól nem kért hozzájárulást. A BDK írásban jelezte az ESMA-nak, hogy fizessék meg a használat árát, “az elszámolásról egyeztetések kezdődtek”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik