Belföld

A plakátpiacról is kitúrhatják Simicskát

garancsi, orbán (garancsi, orbán)
garancsi, orbán (garancsi, orbán)

Közterületi reklámcéget vett az Orbán-közeli nagyvállalkozó, Garancsi István. A kedvéért még azt a korlátozást is feloldhatják, amivel három éve Simicska Lajost hozták helyzetbe.

Csütörtökön az ESMA spanyol-magyar reklámcég részvényeinek 100 százaléka Garancsi István kezébe került – írja a Népszava.

A társaságot irányító Bleuer István közleményéből derült ki: a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy eladják a céget a menedzsmentnek, de a beruházás nagysága miatt a csapatnak szüksége volt egy pénzügyi befektetőre is. Több gazdasági szereplő közül Garancsi István üzletember adta a legkedvezőbb ajánlatot.

Garancsi jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral, tulajdonosa a Videoton FC-nek és az offshore hátterű gázkereskedő céghez, a MET-hez is kötődik.

Három éve jelentős bevételi forrástól esett el az ESMA, amikor törvényben tiltották meg a villanyoszlopokra kihelyezett reklámokat – ennek jogai a cégnél voltak –, mégis évek óta érdeklődik a társaság iránt egy kormányközeli kör. A Népszava információi szerint már készül az a törvénymódosítás, ami újra lehetővé teszi, hogy újra kihelyezhetőek legyenek az oszlopreklámok.

A HVG.hu emlékeztet: Simicska Lajos plakátcége, a Publimont és üzlettársa, Fonyó Károly vállalkozása, az Euro AWK szembetűnően kegyvesztetté vált: előbbitől a tavalyi év első két hónapjában 2752 plakáthelyet vett az állam, most mindössze 25-öt, utóbbitól tavaly január-februárban 767-et, most pedig összesen csak 4 darabot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik