Gazdaság

Már a McDonald’s és a Burger King is érintett a brit kakigate-ben

Ismét szennyeződést találtak a gyorséttermekben, megint a jéggel lehet a gond.

Talán néhányan emlékeznek, hogy áprilisban megírtuk: széklettel szennyeződött egy angliai KFC jege.

A BBC fogyasztóvédelmi műsorának stábja rejtett kamerás felvételeket készített, bementek egy-egy helyre, majd egy pohár csapvizet kértek jéggel. A poharak tartalmát ezután kielemezték, kimutatták a baktérium jelenlétét. A hír hallatán akkor a KFC sajnálatát fejezte ki, valamint bejelentette, hogy a belső vizsgálat mellett az alkalmazottak újraképzési programját is elindítja.

Arra tán még többen emlékeznek, hogy két hete azt is megírtuk, hogy az Egyesült Királyságban egy vizsgálat után kiderült, hogy a britek legnagyobb és legnépszerűbb kávézói szinte kivétel nélkül érintettek a kakibotrányban. A hatóságok szerint a vizsgált minták nem azt jelentik, hogy a Caffe Nero, a Starbucks, valamint a Costa jeges termékei mind tartalmaznak ürüléket, csupán arról van szó, hogy előfordulhatott, hogy szennyezett kávét fogyasztottak a fenti brandek látogatói az elmúlt hónapokban.

Tízből hét

A legfrissebb hír, hogy a kaki-gate folytatódik: ezúttal a BBC One Watchdog című műsorának stábja vizsgálódott. A Sun információi szerint tíz-tíz mintát vettek a legnagyobb brit gyorséttermekben, és a KFC-nél hét, a Burger Kingekben hat, a McDonald’s-okban három minta tartalmazott coliform baktériumot (ezeket gyakran használják arra, hogy az élelmiszerek minőségét megállapítsák; jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek), ráadásul a szennyezett minták nagy részében jelentős mennyiségben volt jelen a baktérium.

A problémát ismét a jég okozta: annak készítése, italba juttatása során juthat be a nem kívánt összetevő az üdítőkbe – de az sem kizárt, hogy higiéniai hiányosságok esetén magukban a jégautomatákban és az üdítőket adagoló készülékekben telepedhettek meg a baktériumok. (A jégkészítő gépek tisztaságáról maguk a gyorséttermi dolgozók is elég lehangolóan nyilatkoztak korábban).

Az említett műsort még nem is vetítették a tévében, de a brit KFC máris kiadott egy közleményt, amely szerint az ország valamennyi éttermében szigorú vizsgálatnak (és tisztításnak) vetik alá a jégkészítő gépeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik