Gazdaság

Pöpec növekedés lesz, átszabták a költségvetést

Rendkívül optimista a kormány, ami még az idei költségvetést is módosította ezért. Jut majd így új jégcsarnokra, az országvédelmi alap megcsapolására és a folklórra is.

Elfogadta az Országgyűlés a 2017-es költségvetés módosításához benyújtott összegző módosító javaslatot hétfőn. Az előterjesztés 122 igen, 53 nem, 5 tartózkodó szavazatott kapott. Az egységes javaslatot ezután elküldik a Költségvetési Tanács elnökének.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szerint azért volt szükség az idei költségvetés módosítására, mert a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre. A 2017. évi költségvetési törvény elfogadásakor

a kormány még 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, azonban az idei első negyedévi statisztikákat figyelembe véve 4,1 százalékra módosították az idei növekedési várakozásokat.

A június elsején benyújtott módosítóban 16,2 milliárd forinttal megnövelték a központi alrendszer bevételi és kiadási főösszegeit, amik így 17 867,7 milliárd forintra és 19 034,1 milliárd forintra nőttek.

Megnyesik az országvédelmi alapot

A hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében az országvédelmi alapból 20 milliárd forintot átcsoportosítanak a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatába, ami így 140 milliárd forintra nő, míg az országvédelmi alap 95,8 milliárd forintra csökken.

A társaságiadó-bevétel előirányzatot 11,2 milliárd forinttal, 606,9 milliárd forintra növelték, amit az adókulcs 9 százalékosra csökkentésének gazdaságfehérítési hatása indokol. Emellett a kedvező bér- és foglalkoztatási adatok nyomán megnövelték az idei személyijövedelemadó-bevétel előirányzatot 5 milliárd forinttal, 1 908 milliárd forintra.

Általános forgalmi adóból (áfa) a korábbinál 13,4 milliárd forinttal kevesebb, 2 528 milliárd forint bevételt vár idén a kormány.

A javaslat szerint az államháztartásért felelős miniszter kezdeményezheti a Külgazdasági és Külügyminisztérium Beruházás ösztönzési célelőirányzatában a tárgyéven túli fizetési kötelezettségvállalás összegének megemelését 150 milliárd forintig. Az indoklás szerint a keret emelése a nemzetgazdasági jelentőségű nagyberuházások magyarországi megvalósítására – a munkahelyteremtés ösztönzése érdekében nyújtandó támogatások biztosításához – szükséges.

Csorognak a milliárdok a sportba

A javaslat 4,7 milliárd forint többlettámogatást is tartalmazott az önkormányzati fejlesztések számára. Létrehoztak egy 26,6 milliárd forintos beruházás-előkészítési alapot, amiből 1,6 milliárd forint a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programban szereplő új budapesti jégcsarnok beruházásának előkészítését szolgálja.

Az indoklásban kitértek arra, hogy a költségvetési törvényjavaslat benyújtását követően döntött az országgyűlés az ingyenes tankönyvellátás 9. évfolyamig való kiterjesztéséről és a tankönyvcsomagok árának módosításáról, így beillesztették a támogatás-igénylési feltételeket a szabályozásba.

Tényleg lesz Csoóri Alap

Mintegy 10,8 milliárd forint támogatást biztosítottak a Lakitelki Népfőiskola beruházásával összefüggő feladatokra és 2,5 milliárd forintot a “népi kultúra közösségteremtő műfajainak támogatását biztosító” Csoóri Sándor Alap létrehozására és kiadásaira. A közintézmények kötelesek befizetni a költségvetésbe a munkáltatókat terhelő járulékok és a szociális hozzájárulási adó csökkentéséből származó megtakarításukat vagy azt más célra átcsoportosítani.

Az Országgyűlés csütörtökön dönt a 2018-as költségvetés mellett a 2017-es költségvetés módosításáról is, a tavaszi ülésszak lezárásaként.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik