Közélet

Nincs még fedezet Orbán bejelentéseire

A családpolitikai intézkedések százmilliárdot emészthetnek fel, ennek még nincs nyoma a költségvetés tervezetében.

Százmilliárd forint lehet az Orbán Viktor által csütörtökön bejelentett, gyermekvállalást ösztönző akcióterv jövő évi költsége – mondta a csütörtöki Kormányinfón Lázár János.

A miniszterelnök közölte: a kétgyerekes családoknál emelik a családi adókedvezmény mértékét, elengedik a kétgyermekes nők diákhitel-tartozásának felét, a háromgyerekes nők esetében az egészet. Három gyereknél egymilliót, afölött további egy-egy milliót leírhatnak tartozásukból a jelzálog-hitelesek, kitolják a diplomás gyed időtartamát és az egész Kárpát-medencében jegyezhető lesz a babakötvény. A részletekről itt írtunk.

A Napi.hu azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlament már tárgyalja a jövő évi költségvetés tervezetét, de azokban nyoma sincs ezeknek a családpolitikai intézkedéseknek, vagyis azokra forrást kell találni, amire a jövő heti módosító indítványokkal kerülhet sor. Ugyanakkor a 2018-as büdzsé már most túlterhelt, az MNB szerint a kormány túlbecsülte a várható növekedést, és a Költségvetési Tanács is tehermentesítést javasolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik