Gyula, 2015. december 16.
Fogorvosi rendelõ a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház új épületében lévõ szájsebészeti osztályon, Gyulán 2015. december 16-án. Az épület és az osztályok 6 milliárd forintos fejlesztésbõl valósultak meg.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Gazdaság

A magyarok a legfogatlanabbak az EU-ban

24.hu
24.hu

2017. 06. 07. 09:40

Korábban a témában:

Magyarországon a fogápolás még mindig kissé mostoha területnek számít. Hiába tanítják már az óvodai és iskolai képzésben is a helyes fogápolási módszereket, felnőttkorra mintha elfelejtenénk ezeket alkalmazni. Ahol a prevenciónak olyan szerepe lehet bizonyos fogászati problémák esetében, meglepően sok a fogászati beavatkozások, például a tömések vagy gyökérkezelések száma hazánkban. A KSH legutóbbi adatai szerint csak 2014-ben több mint 7 millió fogászati beavatkozás történt itthon.

Fogatlan Európa

Az Eurobarometer adatai szerint az Európai Unió tagállamai közül elsősorban a skandináv országok lakói büszkélkedhetnek a legnagyobb részben azzal, hogy még az összes természetes fogukkal rendelkeznek (50% körüli arányban).

Ez a szám Magyarországon sajnos csak 19%-os, tehát csak minden ötödik magyarnak van meg az összes foga, amivel utolsó helyen állunk az Európai Uniós országok között, úgy, hogy az EU-s átlag 41%-os.

Az Uniós polgárok 7%-a vallotta, hogy egyetlen természetes foga sincs már, ami mellett viszont érdemes kiemelni, hogy egyre nagyobb arányban használnak fogpótló eszközöket, a hiányos foggal rendelkezők közel egyharmada rendelkezik valamilyen protézissel. Pedig az EU adatai szerint Magyarországon az egyik legjobb a fogászati ellátáshoz való hozzáférés lehetősége, Ciprus után a második helyen állunk.

Egy másik, 4600 magyart bevonó kutatás szerint a 45 év feletti lakosság 64%-a nem rendelkezik egy természetes foggal sem. A teljesen fogatlanok 38.7%-a 75 év feletti. Az utóbbi 30 év adatait vizsgálva viszont az derül ki, hogy a legnagyobb mértékű növekedést a teljes fogvesztés tekintetében a 35-44 év között korosztály szenvedte el, hatszorozódott a számuk.

A hazai protézisek

Ha megvizsgáljuk, hogy kiket érint a fogvesztés, és a hozzá kapcsolódó teljes kivehető műfogsor, érdekes adatokra találhatunk. Bár azt gondolnánk, hogy a műfogsorhasználat csak az időskorúakat érinti, meg fogunk lepődni. Egy 2000 pácienst vizsgáló, a Fixfogsor Rendelő által végzett kutatásban résztvevők esetében, a protézisrögzített fogsort (azaz a fogsor implantátumokkal való stabilizálását) igénybe vevők ötöde a 60 év alatti korosztályba esik – akik fele 60-70 év közötti, 30%-uk pedig 70 év feletti. A lenti ábrából még élesebben látszik, hogy 60 éves kor után látványosan megugrik a rögzített fogsort igénybe vevő páciensek száma, ezeket a vörös oszlopokkal jelöltük.

Az adatsorból kiderül, hogy bár a férfiak és nők közel 50-50%-os arányban veszik igénybe protézisrögzítést, vidéken sokkal aktívabbak a páciensek – 65%-uk nem budapesti. Viszont a 60 év alattiak között kétszer annyi a vidéki, mint a budapesti, ellenben idős korban megfordul a statisztika és a budapesti páciensek kerülnek kétszeres túlsúlyba. Ez talán visszavezethető az eltérő vagyoni helyzetre, 70 év fölött inkább a fővárosiak áldoznak a protézisrögzítésre.

Az egyik legérdekesebb adat a Fixfogsor Rendelő kutatásában, hogy az ilyen protézisrögzítéstvalaha igénybe vevők között a 65 éves korukra a vidéki nők 63 %-a rendelkezik implantátummal, míg a budapesti férfiaknak csak 32 %-a. Tehát a nők sokkal hamarabb ismerik fel a rögzített fogsor előnyeit, ami tájékozottságukkal vagy akár a kényelmi szempontokkal is összefüggésben állhat.

Amint a fenti adatokból is látszik, bár bizonyos tekintetben elindultunk az úton, melyen fel tudunk zárkózni a fejlett európai országokhoz, még jelentős lemaradásban vagyunk a fogápolás tekintetében. Az oktatásnak nem szabad megállnia az iskolákban, folyamatosan hangsúlyozni kell, mennyire fontos a fogak karbantartása. Ha nem fordítunk kellő figyelmet eredeti fogaink megőrzésére, akkor meg kell barátkoznunk a protézis használat lehetőségével.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.