Gazdaság
Cape Town, South Africa

Dőlni fog az extra pénz a nyugdíjasoknak év végén

24.hu
24.hu

2017. 05. 31. 09:19

Korábban a témában:

Az Orbán-kormány az idősek juttatásaira annyi pénzt ad a 12 havi nyugdíjon felül ezekben az években, amennyi felér egy 13. havi járandósággal. Ezért feloldották egy költségvetési módosító javaslatban a kifizetési korlátot  – vette észre az mfor.hu.

A nyugdíjasok a megszokott havi utalásokon túl két jogcímen is extra pénzhez juthatnak egy adott évben. Ha a kormány kisebb emelést ad év elején, mint amekkora infláció alakul ki az év során, akkor a különbözetet kiegészítésként odaadják az időseknek. Erre novemberben kerül sor – emlékeztet a portál.

Amennyiben pedig a gazdasági növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, akkor egy képlet alapján jár úgynevezett jutalom a nyugdíjasoknak, amit pedig decemberben fizetnek ki a részükre.

Idén és jövőre gazdag ünnepek elé néznek az érintettek, mert a GDP – ha bejön a kormány terve – most 4,1 százalék lehet, jövőre pedig még nagyobb, 4,3 százalék.

Erre felkészülve módosítja az idei büdzsét a kormány, s ennek során beterveztek 24 milliárd forintot a nyugdíjprémiumra, míg 2018-ra, 32 milliárd forintot különítettek el hasonló célokra.

Ehhez az utóbbihoz kapcsolódóan javasolja most azt a parlament költségvetési bizottság, hogy ez a jogcím kerüljön át a felülről nyitott előirányzatok közé. A változás lényege az, hogy a költségvetésen belüli elkönyvelés ne legyen akadálya a kifizetésnek, amennyiben a GDP alakulása még több prémium utalását tenné indokolttá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

383356 17: The execution bed sits empty on Death Row April 25, 1997 at Texas Death Row in Huntsville, Texas. About 450 prisoners are on the Row. Texas has the most executions in the US each year. The inmates are executed by lethal injection. (Photo by Per-Anders Pettersson/Liaison)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.