Gazdaság

Trumppal új éra kezdődött a valutaháborúban

Donald Trump színre lépésével több tekintetben is új korszak kezdődött, így van ez a valuta esetében is. Kovács Karád, a Portfolio Trader vezető elemzője az euró-dollár árfolyam részletes analízisével tekinti át, hogy mire is számíthatunk még ebben az évben.

Donald Trump, az eddigi gyakorlattól eltérően, nyilvánosság előtt beszélt arról, hogy a dollár árfolyamot túl erősnek tartja, ő viszont a gyengülésben lenne érdekelt. Az erre vonatkozó nyilatkozatai óta gyengülő pályán van a dollár, bár alapvetően ez nem ennek köszönhető. Trump oroszokkal való kapcsolatai a Watergate-botrányt idézik, növelve annak esélyét, hogy a jelenlegi elnök nem tölti ki hivatali idejét, ennek is befolyásoló ereje van.

Ám mindezek ellenére az látszik, nem ezek azok a tényezők, amik igazán meghatározók ebben, hanem a kamatpályák, gazdasági pályák és a befektetők várakozásai. Meglepő módon hiába van az amerika gazdasági előnyben például az eurozónához képest, s hiába van a kamatpálya is előnyben, az amerikai dollár mégis gyengül az euróval, és minden fontosabb valutával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik