Gazdaság

Irodaházzá alakítják a volt MTV székházat

24.hu
24.hu

2017. 05. 18. 17:41

Jövő év elején kezdődik a felújítás, most már egészen biztosan.
Korábban a témában:

Jövő év elején indulhat a budapesti Szabadság téri egykori tőzsdepalota, volt tévé székház műemlék épületének felújítása – olvasható a bérbeadással kizárólagosan megbízott nemzetközi ingatlantanácsadó iroda, a Jones Lang LaSalle közleményében.

Tőzsdepalota (tőzsdepalota)
Tőzsdepalota (tőzsdepalota)

A 38 millió euróért újjászülető épületben irodákat alakítanak ki, ahová négyzetméterenként 18-25 eurós havi díjért költözhetnek be a bérlők.

A 20-25 eurós sáv kifejezetten magasnak számít, a prémium kategóriát jelenti. 

Az Alpár Ignác által tervezett és 1905-ben átadott épület múltja miatt a felújítás során nagy hangsúlyt fektetnek a történelmi értékek megőrzésére, és törekednek az épület jellegzetes stílusának megőrzésére. Ugyanakkor korszerű üveg-acél megoldásokat is alkalmaznak azokban a terekben, amik az elmúlt évszázad során megsemmisültek. A fejlesztő egy Magyarországon még nem alkalmazott, élhetőséget előtérbe helyező környezetvédelmi minősítést céloz megszerezni az épületre.

Műemlék épület

A belső tereket a CMA Architects bevonásával alakítják át irodákká. A két tőzsdeteremből igény szerint cellás, nyitott, vagy loft irodaterületeket alakítanak ki, belső udvarokat terveznek, és egy exkluzív panorámájú zöld tetőtér is épül. Így akár hatalmas, 6-9 ezer négyzetméteres, önálló székházként funkcionáló szárnyak bérlése is lehetővé válik. A műemléki védettségű irodaház földszintjén kávéházat, éttermet és üzleteket kínálnak a bérlőknek.

Az épület fejlesztője a kanadai Tippin Corporation befektető leányvállalata, a Tőzsdepalota Kft. A cég ugyan már 2014-ben bejelentette, hogy restaurálják, majd irodaként hasznosítják az egykori tévészékházat, de eddig még nem kezdődtek el a felújítási munkálatok.

2010-ben Tippin azt mondta, hogy 2011-ben kezdődnek a munkálatok. Három éve az első bérlők beköltözését 2017 elejére tűzték ki. Jelenleg az épület be van deszkázva, egyik szárnyában egy bár van, az Impostor, amit vietnami bérlők üzemeltetnek. Tippin azt mondta, a felújítási munkálatok várhatóan 2018 elején kezdődnek, és az első bérlők 2020-ban költözhetnek be.

Piaci hírek szerint Michael Tippin árulta az épületet, mégpedig 50-60 millió euróért, azaz 15-18 milliárd forintért, de a tárgyalások rendre elakadtak. A székházostrom évében, 2006-ban a volt tőzsdepalotáért 4,6 milliárdot fizettek, úgy, hogy az épületet a Magyar Televízió még három évig bérelte, írta a Napi.hu.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Gödöllő, 2014. március 1.
A Szent István Egyetem központi épülete. A műemlék épület Kertész K. Róbert és Sváb Gyula tervei alapján 1923-1929 között neobarokk stílusban épült. Az egyetem előtt áll Árpád-házi Kálmán herceg szobra, Róna József szobrászművész 1931-ben felállított alkotása.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.