Gazdaság

8200 forintot kér az MTVA, hogy válaszoljon egy kérdésre

A munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár, hogy elárulják, szerződésben állnak-e Giró-Szász András cégével és hány rádiót látnak el MTI-hírekkel.

8200 forintot kér a Hír TV-től az állami média azért, hogy elárulják, jelenleg szerződésben állnak-e Giró-Szász András volt államtitkár és kormányszóvivő cégével, és ha nem, akkor ki készíti az MTI anyagaiból összeállított hírblokkokat, amelyeket rádiók számára értékesítenek. Emellett azt is meg akarták tudni az MTVA-tól, hogy hány rádiót látnak el MTI-hírekkel.

Az MTVA sajtóosztálya szerint 31 ezer forint lenne a teljes költségtérítés, de a törvényi rendelkezések miatt ennél kevesebbet kérhetnek az adatokért. Az infotörvény szerint akkor szabható ki költségtérítés, ha a kért adatok összeállításához szükséges munkaerő-ráfordítás időtartama meghaladja a négy munkaórát.

Tavaly derült ki, hogy az állami média szerződésben áll a Giró-Szász féle Strategopolis Kft-vel, amelynek lényege, hogy a cégnek hozzáférést adnak az MTI híranyagaihoz és az MTVA archívumához, aminek felhasználásával hírblokkokat készítenek és azokat rádióknak értékesítik. Az MTVA tavalyi tájékoztatása szerint ezeket a hírblokkokat 31 médiaszolgáltató 49 frekvencián sugározta.

A Hír TV-nek küldött tájékoztatásban arra hivatkoznak, hogy az adatigénylés teljesítése „az MTVA alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik