Gazdaság

Egy ápolónak is ugyanannyit kellene keresnie, mint egy mentősnek

Hiába duplázza a kormány az ápolók bérét 2019-ig, az csak lassíthat az ápolók elvándorlásán, nem állíthatja meg azt, mondják az egészségügyi szakszervezetek. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint

a mentődolgozók béremelési modelljét az egész ágazatra ki kellene terjeszteni, mert ma ugyanannyit keres egy érettségi nélküli egészségügyi szakdolgozó, mint egy érettségizett OKJ-s végzettségű kollégája.

A bérfelzárkóztatás-folyamat emeléseként kialkudott összegek elérték a minimálbérösszegeknek a határait, éppen ezért jelen pillanatban számos foglalkoztatási körben ugyanazok a bérek, mint a más ágazatokban megfigyelhető garantált bérminimumok, tehát ez bruttó 161 ezer forint, mondta Balogh Zoltán az Inforádiónak.

A Magyar Ápolási Egyesület elnöke szintén nem volt elégedett a tervezett ápolói béremeléssel.

A minimálbérhez kell viszonyítani az ápolói béreket és a minimálbér emelkedésével az ápolói béreknek minden évben emelkedni kell. Egy kezdő ápoló fizetése a magyar átlagbért érje el

– mondta Bugarszki Miklós.

A kormány tájékoztatása szerint százszázalékos béremelés valósul meg az ápolók körében 2012 és 2019 között, ez azonban Bugarszki Miklós szerint legfeljebb lelassíthatja, meg nem fordíthatja az ápolók elvándorlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik