Felcsút, 2013. május 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Mészáros Lőrinc, a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke (b, a kormányfő mellett) nézi a labdarúgó NB II 26. fordulójában a Nyugati csoportban rendezett Puskás Akadémia-Kaposvári Rákóczi II mérkőzést Felcsúton 2013. május 11-én. Az összecsapást a Puskás Akadémia 2-0-ra megnyerte és feljutott NB I-be.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Oligarchaadó: Mészárosnak és Simicskának is mélyen a zsebébe kellene nyúlnia

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2017. 04. 20. 07:00

Korábban a témában:

Megadóztatnák a leggazdagabbakat. A Párbeszéd javaslata a 100 millió forint feletti vagyonokból csippentene le 1-1 százalékot azért, hogy tegyenek az elszabaduló egyenlőtlenségek és a túlzott vagyoni különbségek ellen. Másképp fogalmazva: megteremtenék annak a jogi kereteit, hogy a felső tízezer visszajuttasson valamicskét a vagyonából a társadalomnak, amelynek a meggazdagodását köszönheti.

Ezen kívül a kis párt a kormánynak örökösödési, offshore-és földesúradó kivetését is ajánlja, valamint a nagyvállalati adókedvezmények eltörlését és azt, hogy adóval büntessék a spekulatív pénzmozgásokat. Gondoltak a kormányváltás utáni időkre is – a túlárazott, lemutyizott beszerzések haszonélvezőit bíróság elé állítanák és vagyonelkobzással is büntetnék.

Szokták mondani, hogy felső tízezer – a két párt szerint nagyjából ennyien lehetnek a leggazdagabbak, akiknek fizetniük kellene 100 millió forint feletti felhalmozott vagyonuk után.

Az oligarchaadónál:

  • Nem számítana bele a vagyonba az a ház vagy lakás, amelyben az adózó él, és az a mikrovállalkozás sem, amelynek mérlegfőösszege kevesebb mint 100 millió forint, feltéve, hogy a tulajdonos részt vesz a működtetésben.
  • Vagyonnak számítana viszont minden hazai és külföldi ingóság (gépkocsi, jacht, ékszer és így tovább) és ingatlan (lakás, föld, ház, külföldi nyaraló), műkincs, értékpapír, vagyoni értékű cégrész, cégformától függetlenül, illetve a banki betét és a készpénz is.

A Tárki Monitor kutatása, és az Index korábbi cikke alapján 100 ezer milliárd forintnyi lehet a lakosság összvagyona, aminek körülbelül a fele lakóingatlan. A Tárki kutatásában arra is vállalkozott, hogy megbecsülje, hányan lehetnek a leggazdagabbak. 175 ezerre becsülték azon háztartások számát, ahol a vagyon 70 és 150 millió forint közötti lehet. Ezen belül 12 500 háztartás vagyona lehet 150 és 300 millió forint közötti, és ugyanennyien lehetnek, akiknek 300 millió forint feletti a vagyonuk. Közülük 3 milliárd forint feletti vagyonnal mindössze 150-200 háztartás rendelkezhet.

Ha azt vesszük, hogy a becslések szerint a vagyon mintegy fele lakóingatlan, plusz lehet olyan vállalkozás is, amely megfelel a mentesség követelményének, akkor tényleg körülbelül bő tízezren lehetnek, akikkel kifizettethetnék az oligarchaadót.

Külföldi példák

A Párbeszéd javaslatában külföldi példákat is hoz. Norvégiában például egyszázalékos adót vetettek ki a nettó vagyonra, Spanyolországban pedig progresszív az adó, 0,2 százaléktól 2,5 százalékig, de náluk is mentes a lakóingatlan és bizonyos feltételek mellett a családi vállalkozás.

Mészárosnak 350 millióba is fájhat

Megnéztük azt is, mennyit kellene fizetniük a leggazdagabb magyaroknak. A toplistára 6,8 milliárd forintos vagyonnal lehetett legutóbb bekerülni, ami messze meghaladja az elképzelt oligarchaadó 100 millió forintos értékhatárát. Az elitklub tagjainak tehát mindenképp kellene fizetniük az 1 százalékot. Összvagyonukat 2800 milliárd forintra becslik, ami alapján csak nekik 28 milliárd forintot kellene beadniuk a közösbe.

A lista élén Csányi Sándor áll, 200 milliárd forintra becsült vagyonnal – neki ezek szerint 2 milliárd forintot kellene lerónia.

Orbán kedvencei is fizethetnének, a miniszterelnök kötélbarátja, Garancsi István a Napi.hu listája alapján 240 milliót, a leggazdagabb gázszerelő, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester pedig 238 millió forintot lenne kénytelen beadni a közösbe. Ha viszont a Forbes listájából indulunk ki, akkor Mészáros Lőrincnek 354 millió forintot kellene leperkálnia. De Simicska Lajosról is legombolnának minimum 558 millió forintot, a Napi listája alapján pedig 830 millió forintot.

A politikusi vagyonnyilatkozatok alapján az új adó sújtaná Seszták Miklóst és Gyurcsány Ferencet is.

S hogy a maradék mintegy 10-11 ezer gazdagtól mennyi folyhatna be? Úgy saccoljuk, akár még egyszer annyi is, mint amennyit a 100 leggazdagabbnak kellene befizetnie. De vegyünk mondjuk összesen 50 milliárd forint bevételt. A teljes éves költségvetéshez képest morzsának tűnik, viszont ha egy-egy részszámot nézünk, mindjárt kiderül, hogy fájó lyukakat tömhetnének be a gazdagok megadóztatásával.

Mire lenne elég?

Meg lehetne például duplázni az álláskeresési ellátást (időben vagy pénzben), amire az idei költségvetésbe 47 milliárd forintot állítottak be. Vagy 15 százalékkal emelhetnék a 2008 óta változatlan összegű családi pótlékot, amire most 316 milliárd forint jut. Ha nyugdíjemelésre költenék, az 2 százalék pluszt jelenthetne (az öregségi nyugdíjakra 2501 milliárd forintot költünk az idén). Az 50 milliárdba lazán beleférhetne az is, hogy annak a 72 ezer idősnek emeljék meg a nyugdíját, akik ma kevesebbet kapnak havonta, mint 50 ezer forint.

Lehetővé válna, hogy a közoktatásban se kelljen annyira húzni a nadrágszíjat, például a dologi kiadásokra 60 százalékkal költhetnének többet. Dönthetnének úgy is, hogy a háziorvosi ellátás költségét (113 milliárd forint) emelik 44 százalékkal, vagy megháromszorozzák a mentősök személyi juttatását (jelenleg 20 milliárd forint), de az is beleférne, ha a gyógyító, megelőző ellátó személyzet bérét tolnák meg bő 20 százalékkal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.