Gazdaság

Az egészségügy komoly forráshiánnyal küzd, bár lenne rá pénz

GazdaságTV
GazdaságTV

2017. 04. 06. 16:57

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index nevű szervezet által összeállított listán a magyarnál rosszabb egészségüggyel csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik. Egyik kiemelt probléma hazánkban a forráshiány. De mennyi pénzre lenne szükségünk?
Korábban a témában:

Európai viszonyban is és az OECD országok közt is le vagyunk maradva, ami az egészségügyet illeti. Egyik kiemelt probléma a forráshiány. Körülbelül a GDP 1%-a, azaz durván 350 milliárd forint. Az egyik megoldandó probléma a béremelés lenne. Idén valószínűsíthetően 100 milliárdot fordítanak erre a problémára, de Dózsa Csaba egészség-közgazdász véleménye szerint ezt követően legalább még két évig hasonló mértékű ráfordítás szükségeltetne, hogy közép-európai viszonylatban versenyképessé váljanak a fizetések. A forráshiány másik ága az eszköz és infrastruktúrának a leépültsége, mely erősen pótlásra szorul. A négy évvel ezelőtti államosítás következtében a forrás rendszeres biztosítása egyszerűen nincs biztosítva. Ez évente plusz 40-50 milliárd forintba kerülne, véli Dózsa Csaba.

Ezeken kívül pedig egyszeri beruházásra is szükség lenne, például a kórházak rendbetétele. Erre az illetékes szervektől szándék és terv legalább már van. Illetve nemcsak a felzárkóztatás, hanem az új technológiák bevezetése is forrásigénnyel jelentkeznek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.