Belföld
háziorvosi rendelés (Array)

Egy rakat háziorvos praktizál szakvizsga nélkül

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 03. 31. 11:52

Majdnem ezer olyan orvos van Magyarországon, akinek nincs háziorvosi szakvizsgája, de mégis praktizál. Vitatják az Emmi adatait.
Korábban a témában:

Fontos választ adott egy fontos kérdésre Rétvári Bence államtitkár. Arról kérdezte őt Szakács László MSZP-s parlamenti képviselő, hogy mennyi orvos és milyen minőségben praktizál Magyarországon. Az adatokból kiderült, hogy 6209 gyakorló orvos van jelenleg, közülük csak 3780-nak van háziorvostani, 1496-nak pedig csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgája. Így jön ki a szám:

933 orvos dolgozik az országban szakvizsga nélkül.

Ezzel a számmal szembenáll egy másik szám: 287 tartósan betöltetlen háziorvosi körzet van Magyarországon. Hiába ad a kormány több milliós támogatást, egyelőre nincs áttörés e téren. A háziorvosok közben egye idősebbek, 46 százalékuk 60 évnél is korosabb.

Egy másik program is indult, mivel kevés a fiatal háziorvos: más területen szakvizsgát szerzett orvosok is vállalhatnak praxist háziorvostani vizsga nélkül, aminek megszerzésére öt évük van. Problémás még, hogy kevés a gyermekorvos, ezért sok háziorvos vegyes praxist vállal. Holott a gyermekorvosi munka speciális képzést igényel. Ők ugyanis csak négyhónapos gyermekorvosi képzést kapnak.

Érdekes még, hogy Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint nem létezik, hogy ilyen magas legyen a szakvizsga nélküli orvosok száma. 1998 december után ugyanis minden háziorvosnak kötelező volt szakvizsgát tennie.

(Magyar Nemzet)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.