Gazdaság

Lopott fával teljesítjük a környezetvédelmi kötelezettséget

Az új módszertan jogszerű, de 2020 után nagy bajban lehetünk miatta.

Magyarország elvileg már idén elérte, hogy teljesítse 2020-ig szóló kötelezettségét a megújuló energia felhasználásának területén, ám ez nem szélerőművekkel vagy napelemekkel sikerült, hanem

egyszerűen új módszerrel számították ki, mennyi fát égetnek el a magyarok.

Így már két és félszer annyi fűtésre használt tűzifát tüntetünk fel az EU-nak küldött bevallásban, mint korábban – írja a 444.

A tűzifa az EU-ban megújuló energiának számít, mert a kivágott fák helyére újakat lehet ültetni. Eddig az erdészetek eladási adatait vették figyelembe, vagyis azt, hogy az adott évben legálisan mennyi tűzifa került forgalomba. Az új rendszerben viszont már a KSH reprezentatív felmérésével számolnak, vagyis megkérdezik az embereket, hogy mivel fűtenek. Ebből kiderül: sokkal többen fűtenek fával, mint az erdészetek adataiból gondolni lehetett, a különbséget az illegális favágások és a hulladékfa adják.

Magyarország azt vállalta, hogy 2020-ig 14,65 százalékra növeli a megújuló energia arányát, ám 2015-ben ez az arány még csak 9,6 százalék volt. A számítás módszertanának megváltoztatása miatt azonban már teljesült a kvóta, így a következő években nem kell szélerőművekkel vagy más beruházásokkal „vesződni”.

A statisztikát egyébként több EU-s ország is hasonlóan manipulálta, így a britek, horvátok, svédek, csehek, olaszok, belgák és hollandok is, az Európai Bizottság pedig nem emelt kifogást ellene. A módszer miatt azonban 2020 után bajban lehetünk, a bizottság ugyanis a következő klímavédelmi csomag részeként már javasolja, hogy csak azt a tűzifát lehessen elszámolni, amiről erdészeti igazolás van. Ha így nem tudjuk teljesíteni a kvótát, könnyen lehet, hogy büntetést kell fizetnünk, és akkor már nem lesz EU-s forrás sem a megújulók fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik