Gazdaság

Az Európai Unió jóváhagyta Paks 2 bővítési terveit

Az EU jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást, a Paks 2 bővítési terveiről.

Lázár János nemrég azt mondta, a Paks 2 beruházást támadások érik osztrák és német részről, továbbá az általuk finanszírozott civil és társadalmi szervezetek révén.

Lassan felvetődik, hogy miért diszkriminálják Magyarországot és miért nem hoznak döntést Brüsszelben

– jegyezte meg a tárcavezető, aki abban reménykedett, hogy a késedelem mögött nem nyugat-európai gazdasági érdekek, hanem a jog és a bürokrácia dzsungele áll.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos hétfőn az M1-en már azt nyilatkozta:

Hozzájárulhat Paks bővítésének állami támogatásához az Európai Bizottság a közeljövőben.

Hozzátette:

két engedélyezési eljárás van folyamatban a paksi atomerőmű-bővítéssel.

Az egyik a másodfokú környezetvédelmi engedély, a másik a telephelyengedély. Ezeket az engedélyeket az illetékes hatóságok, a másodfokú környezetvédelmi hatóság és az Országos Atomenergia Hivatal, várhatóan még az idén tavasszal kiadják – mondta. Ha ezek az engedélyek rendelkezésre állnak, akkor az erőmű műszaki terveit és az előzetes biztonsági jelentést kell összeállítani. Hozzátette, ekkor dől el, hogy az engedélyes tervcsomagja megfelel-e a magyar jogszabályoknak és a nukleáris biztonsági előírásoknak.

Kiemelte: a létesítési engedélyezési terv felülvizsgálatára 12 plusz 3 hónapja van az Országos Atomenergia Hivatalnak és ezt követően kezdődhet el a nukleáris relevanciával bíró épületek építése.

Állami támogatás is kell majd

Az Európai Unió ellenőrző testülete, az Európai Bizottság megállapította, hogy a beruházás pusztán piaci alapon nem valósítható meg és állami támogatás is kell majd a fenntartásához. Az európai uniós versenyszabályok szerint nem lehet állami pénzből finanszírozni piacra szánt beruházást, nem lehet piacra lépő céget közpénzből előnybe hozni, írja az Index.

A Bizottság hétfőn bejelentette, hogy a Paks II-nél elfogadják az állami támogatást, hogyha három feltétel teljesül:

  1. A Paks II. Zrt. nem maradhat az MVM csoportban, Paks II-nek önállónak kell maradnia. Erről már Lázár János is beszélt tavaly májusban. Azért is szét kell választani a két céget, hogy ne lehessen a hiányt az MVM-en belül szétteríteni, ha Paks II. veszteséges lenne, írta a Magyar Narancs októberben.
  2. Az ott termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áramot a tőzsdén kell majd értékesíteni.
  3. Ha nyereséges lesz, az üzemeltető cég nem forgathatja vissza a profitot további fejlesztésekbe, csak karbantartásra. Az orosz hitelt kell majd visszafizetni belőle.

Az LMP nemrég népszavazási kezdeményezést nyújtott be Paks 2 ügyében, ahova Szél Bernadett a biztonság kedvéért kopaszokkal ment el. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik