Gazdaság

Az Európai Unió jóváhagyta Paks 2 bővítési terveit

24.hu
24.hu

2017. 03. 06. 11:50

Korábban a témában:

Az EU jóváhagyta a magyar-orosz megállapodást, a Paks 2 bővítési terveiről.

Lázár János nemrég azt mondta, a Paks 2 beruházást támadások érik osztrák és német részről, továbbá az általuk finanszírozott civil és társadalmi szervezetek révén.

Lassan felvetődik, hogy miért diszkriminálják Magyarországot és miért nem hoznak döntést Brüsszelben

– jegyezte meg a tárcavezető, aki abban reménykedett, hogy a késedelem mögött nem nyugat-európai gazdasági érdekek, hanem a jog és a bürokrácia dzsungele áll.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos hétfőn az M1-en már azt nyilatkozta:

Hozzájárulhat Paks bővítésének állami támogatásához az Európai Bizottság a közeljövőben.

Hozzátette:

két engedélyezési eljárás van folyamatban a paksi atomerőmű-bővítéssel.

Az egyik a másodfokú környezetvédelmi engedély, a másik a telephelyengedély. Ezeket az engedélyeket az illetékes hatóságok, a másodfokú környezetvédelmi hatóság és az Országos Atomenergia Hivatal, várhatóan még az idén tavasszal kiadják – mondta. Ha ezek az engedélyek rendelkezésre állnak, akkor az erőmű műszaki terveit és az előzetes biztonsági jelentést kell összeállítani. Hozzátette, ekkor dől el, hogy az engedélyes tervcsomagja megfelel-e a magyar jogszabályoknak és a nukleáris biztonsági előírásoknak.

Kiemelte: a létesítési engedélyezési terv felülvizsgálatára 12 plusz 3 hónapja van az Országos Atomenergia Hivatalnak és ezt követően kezdődhet el a nukleáris relevanciával bíró épületek építése.

Állami támogatás is kell majd

Az Európai Unió ellenőrző testülete, az Európai Bizottság megállapította, hogy a beruházás pusztán piaci alapon nem valósítható meg és állami támogatás is kell majd a fenntartásához. Az európai uniós versenyszabályok szerint nem lehet állami pénzből finanszírozni piacra szánt beruházást, nem lehet piacra lépő céget közpénzből előnybe hozni, írja az Index.

A Bizottság hétfőn bejelentette, hogy a Paks II-nél elfogadják az állami támogatást, hogyha három feltétel teljesül:

  1. A Paks II. Zrt. nem maradhat az MVM csoportban, Paks II-nek önállónak kell maradnia. Erről már Lázár János is beszélt tavaly májusban. Azért is szét kell választani a két céget, hogy ne lehessen a hiányt az MVM-en belül szétteríteni, ha Paks II. veszteséges lenne, írta a Magyar Narancs októberben.
  2. Az ott termelt áramhoz mindenkinek egyenlő feltételekkel kell hozzáférnie, az új blokkokban termelt áramot a tőzsdén kell majd értékesíteni.
  3. Ha nyereséges lesz, az üzemeltető cég nem forgathatja vissza a profitot további fejlesztésekbe, csak karbantartásra. Az orosz hitelt kell majd visszafizetni belőle.

Az LMP nemrég népszavazási kezdeményezést nyújtott be Paks 2 ügyében, ahova Szél Bernadett a biztonság kedvéért kopaszokkal ment el. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.