Gazdaság

Razzia egy budapesti brókercégnél

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 02. 16. 11:36

Korábban a témában:

Csütörtök délelőtt a rendőrség a Magyar Nemzeti Bankkal közösen helyszíni vizsgálatot tartott egy budapesti brókercégnél – értesült a 24.hu. A cég irodájában nagyjából tíz piacfelügyeleti ellenőr jelent meg két rendőr kíséretében. Közölték, hogy iratokat foglalnak le további vizsgálat céljából, és felszólították a jelenlévőket, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat – tudtuk meg.

Kérdésünkre az MNB megerősítette, hogy a helyszínen fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az Invest and Trade Kft. (IT) ciprusi bejegyzésű befektetési függő ügynöknél. A vizsgálat célja tisztázni, hogy az ügynökcég valóban agresszív, félrevezető termékértékesítési gyakorlatot folytat-e. Mint írták, az MNB folyamatos monitoring tevékenysége során észlelte az ügynökcég – hazai közösségi oldalakon végzett – tevékenységét, amelynek több eleme felvetheti az agresszív, megtévesztő termékértékesítés gyanúját. Ezt több, a jegybankhoz beérkezett fogyasztói panasz, illetve egyéb jelzés is megerősítette.

Mindezek alapján nem zárható ki, hogy a függő ügynök üzleti tevékenysége akár egy csehországi szolgáltató társaság korábban felügyeleti intézkedéssel sújtott magyarországi ügynökeinek gyakorlatával vethető össze

– írta az MNB. Egyúttal felszólították az Invest and Trade Kft. tevékenysége nyomán esetleges kárt szenvedett vagy panasszal élni kívánó befektetőket, fogyasztókat, hogy észrevételeiket haladéktalanul juttassák el írásban, telefonon vagy személyesen a jegybank ügyfélszolgálatára.

Pillanatkép az Invest and Trade budapesti irodájából. Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A 24.hu információ szerint a nemzeti bank válaszában nem nevesített cég a jól ismert Capital Partners (CP), amely 2009-ben 10 milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit. Mint arról beszámoltunk, a cseh székhelyű cég budapesti irodájából 2010-ben bilincsben vettek őrizetbe öt embert, köztük cégvezetőket és brókereket, összesen 15 embert gyanúsítottak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a cég összes magyarországi ügynökét, és csalás gyanújával feljelentést is tett, de a 10 milliárd forint nagy része nem lett meg.

Soha ne bízz olyanban, aki csak jutalékból él

Információink szerint az Invest and Trade-nél a CP korábbi üzletkötői, illetve vezetőségi tagjai közül sokan újra feltűntek, és ugyanazon „értékesítési modell” alapján károsították meg az ügyfeleket.

Az IT munkamódszere az volt, hogy nagy részvénykibocsátás hírével – például a 2015-ös Ferrari, illetve Disney IPO bevezetésével – felhívtak találomra magánszemélyeket, és agresszíven rábeszélték őket, hogy vegyenek extraprofitot nyújtó részvényeket, lehetőleg azonnal, mert később már elszáll ez a fantasztikus lehetőség.

Mint a cég működésére rálátó forrásunk mondta, az IT ügynökei 18-26 év közötti, “tanulatlan srácok”, akik kizárólag jutalékot kapnak, a jutalékuk viszont nagyon magas. Így az az érdekük, hogy minél több tranzakciót generáljanak, ezért sokszor beszélték rá például az ügyfeleket arra, hogy a nemrég megvett értékpapírokat adják el és vegyenek helyette másokat. Az ügynököknek még brókervizsgájuk sem volt, 3 napos képzésen okosították ki őket, hogy milyen technikákkal lehet rábeszélni embereket a részvények vételére, mondta lapunknak a cégre rálátó forrásunk.

Mint egy károsult a 24.hu-nak elmondta: 30 millió forintot bukott az IT-nél több ügyleten, ám amikor reklamált, azt mondták neki, hogy nem tehetnek a mínuszokról, ez a tőzsdei kereskedés velejárója. Egy másik károsult azt mondta lapunknak: vele nem kötött szerződést a cég, de az ügyletek előtt mindig felhívta valaki a cégtől, hogy a beleegyezését kérje egy-egy tranzakcióhoz. Most nagy valószínűséggel futhatnak a pénzük után.

Jusztin Róbert, a cég tulajdonosa azt mondta a 24.hu-nak, hogy állnak a vizsgálat elé, nem követtek el jogellenes cselekményeket, és bízik benne, hogy tisztázzák magukat.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.