Gazdaság

Razzia egy budapesti brókercégnél

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2017. 02. 16. 11:36

Korábban a témában:

Helyreigazítás

A 2017.02.16-án megjelent, Razzia egy budapesti brókercégnél című cikkünkben:

Valótlanul állítottuk, hogy „az Invest and Trade Kft. (IT) ciprusi bejegyzésű befektetési függő ügynök”. A valóság ezzel szemben az, hogy az IT magyarországi cég.

Valótlanul állítottuk, hogy „a CP-nél és IT-nél ugyanazon értékesítési modell ” volna érvényben”. A valóság ezzel szemben az, hogy a két társaság eltérő módon működik.

Valótlanul állítottuk, hogy „IT a már említett CP-hez köthető értékesítési modell segítségével megkárosította az ügyfeleket”. A valóság ezzel szemben az, hogy nem bizonyítható, hogy az IT megkárosította volna az ügyfeleit.

Valótlanul állítottuk, hogy az IT Disney IPO bevezetésével hívott fel ügyfeleket, ezzel szemben a valóság az, hogy a Disney tőzsdei bevezetésére 1940-ben került sor.

Valótlanul állítottuk, hogy az „IT-nél a kibocsátások hírével felhívtak találomra magánszemélyeket”. A valóság ezzel szemben az, hogy az IT kifejezetten vállalati vezetőket keres meg.

Valótlanul híreszteltük, hogy az egyik ügyfelet „az ügyletek előtt mindig felhívta valaki a cégtől, hogy a beleegyezését kérje egy-egy tranzakcióhoz. A valóság ezzel szemben az, hogy az IT nem értékesít részvényeket és nem működik közre egyéb tőzsdei termékek adásvételében sem.”

Valótlanul hireszteltük, hogy ,”az IT ügynökei 18-26 év közötti, tanulatlan srácok”, a valóság ezzel szemben az, hogy a cég munkatársainak jelentős része felsőfokú tanulmányokat végzett, ezen kívül folyamatos a pénzügyi képzés a társaságnál, ahol a belépés előtt is képzésen kell résztvennie a munkatársaknak.

Valótlanul híreszteltük, hogy a munkatársak kizárólag jutalékot kapnak, a jutalék viszont nagyon magas. A valóság ezzel szemben az, hogy a társaság állandó, fix fizetést ad munkatársainak.

Azt a valós tényt, hogy a munkatársaknak nem volt brókervizsgájuk, abban a valótlan színben tüntettük fel, hogy az IT munkatársainak kellene ilyennel rendelkezniük. A valóság ezzel szemben az, hogy a befektetési szolgáltatásokat nem az IT, hanem a Goldenburg-csoport nyújtja az ügyfeleknek, így a munkatársaknak nem kell brókervizsgával rendelkezniük

Csütörtök délelőtt a rendőrség a Magyar Nemzeti Bankkal közösen helyszíni vizsgálatot tartott egy budapesti brókercégnél – értesült a 24.hu. A cég irodájában nagyjából tíz piacfelügyeleti ellenőr jelent meg két rendőr kíséretében. Közölték, hogy iratokat foglalnak le további vizsgálat céljából, és felszólították a jelenlévőket, hogy kapcsolják ki mobiltelefonjaikat – tudtuk meg.

Kérdésünkre az MNB megerősítette, hogy a helyszínen fogyasztóvédelmi vizsgálatot folytat az Invest and Trade Kft. (IT) ciprusi bejegyzésű befektetési függő ügynöknél. A vizsgálat célja tisztázni, hogy az ügynökcég valóban agresszív, félrevezető termékértékesítési gyakorlatot folytat-e. Mint írták, az MNB folyamatos monitoring tevékenysége során észlelte az ügynökcég – hazai közösségi oldalakon végzett – tevékenységét, amelynek több eleme felvetheti az agresszív, megtévesztő termékértékesítés gyanúját. Ezt több, a jegybankhoz beérkezett fogyasztói panasz, illetve egyéb jelzés is megerősítette.

Mindezek alapján nem zárható ki, hogy a függő ügynök üzleti tevékenysége akár egy csehországi szolgáltató társaság korábban felügyeleti intézkedéssel sújtott magyarországi ügynökeinek gyakorlatával vethető össze

– írta az MNB. Egyúttal felszólították az Invest and Trade Kft. tevékenysége nyomán esetleges kárt szenvedett vagy panasszal élni kívánó befektetőket, fogyasztókat, hogy észrevételeiket haladéktalanul juttassák el írásban, telefonon vagy személyesen a jegybank ügyfélszolgálatára.

Pillanatkép az Invest and Trade budapesti irodájából. Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

A 24.hu információ szerint a nemzeti bank válaszában nem nevesített cég a jól ismert Capital Partners (CP), amely 2009-ben 10 milliárd forinttal károsította meg ügyfeleit. Mint arról beszámoltunk, a cseh székhelyű cég budapesti irodájából 2010-ben bilincsben vettek őrizetbe öt embert, köztük cégvezetőket és brókereket, összesen 15 embert gyanúsítottak. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonnali hatállyal törölte a nyilvántartásból a cég összes magyarországi ügynökét, és csalás gyanújával feljelentést is tett, de a 10 milliárd forint nagy része nem lett meg.

Soha ne bízz olyanban, aki csak jutalékból él

Információink szerint az Invest and Trade-nél a CP korábbi üzletkötői, illetve vezetőségi tagjai közül sokan újra feltűntek, és ugyanazon „értékesítési modell” alapján károsították meg az ügyfeleket.

Az IT munkamódszere az volt, hogy nagy részvénykibocsátás hírével – például a 2015-ös Ferrari, illetve Disney IPO bevezetésével – felhívtak találomra magánszemélyeket, és agresszíven rábeszélték őket, hogy vegyenek extraprofitot nyújtó részvényeket, lehetőleg azonnal, mert később már elszáll ez a fantasztikus lehetőség.

Mint a cég működésére rálátó forrásunk mondta, az IT ügynökei 18-26 év közötti, “tanulatlan srácok”, akik kizárólag jutalékot kapnak, a jutalékuk viszont nagyon magas. Így az az érdekük, hogy minél több tranzakciót generáljanak, ezért sokszor beszélték rá például az ügyfeleket arra, hogy a nemrég megvett értékpapírokat adják el és vegyenek helyette másokat. Az ügynököknek még brókervizsgájuk sem volt, 3 napos képzésen okosították ki őket, hogy milyen technikákkal lehet rábeszélni embereket a részvények vételére, mondta lapunknak a cégre rálátó forrásunk.

Mint egy károsult a 24.hu-nak elmondta: 30 millió forintot bukott az IT-nél több ügyleten, ám amikor reklamált, azt mondták neki, hogy nem tehetnek a mínuszokról, ez a tőzsdei kereskedés velejárója. Egy másik károsult azt mondta lapunknak: vele nem kötött szerződést a cég, de az ügyletek előtt mindig felhívta valaki a cégtől, hogy a beleegyezését kérje egy-egy tranzakcióhoz. Most nagy valószínűséggel futhatnak a pénzük után.

Jusztin Róbert, a cég tulajdonosa azt mondta a 24.hu-nak, hogy állnak a vizsgálat elé, nem követtek el jogellenes cselekményeket, és bízik benne, hogy tisztázzák magukat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.