Gazdaság

Jöhetnek magyar lakásokat építeni a szerb és ukrán vendégmunkások

vallalkozo(210x140).jpg (Array)
vallalkozo(210x140).jpg (Array)

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint gyakorlatilag minden szakmunka terén munkaerőhiány van, amelyet unión kívüli, harmadik országból lehetne pótolni.

Az ezt célzó javaslatukat kedvezően fogadta a kormányzat, így elhárult az akadály az elől, hogy Ukrajnából vagy Szerbiából érkezzenek vendégmunkások – mondta Koji László.

Mint mondta, az irodafejlesztéseknek és a lakóingatlanok építésének köszönhetően a magasépítésben tíz százalék feletti volt a bővülés, és a szakipari munkák iránt is érzékelhetően nőtt a kereslet.

Az ÉVOSZ prognózisa szerint idén 2200 milliárd forint értékű lesz az ágazat összteljesítménye, ami bő 10 százalékkal magasabb a tavalyi eredménynél, de még mindig elmarad a gazdasági krízis előtti utolsó jó év, a 2006-os esztendő teljesítményétől, amikor 2300 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

A szakember szerint csak azok a cégek tudják majd kigazdálkodni az állam által megszabott 15 százalékos minimálbér-, valamint 25 százalékos garantált bérminimum-emelést, amelyek képesek növelni a hatékonyságukat.

(MTI, MNO)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik