Belföld

Nagyon kevés vendégmunkás jön Magyarországra

vendégmunkás (vendégmunkás, )
vendégmunkás (vendégmunkás, )
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint 100-200 ezer ember hiányzik a magyar munkaerőpiacról, de tavaly alig több mint 16 ezer külföldi vállalt nálunk munkát, írja a Világgazdaság.
Tavaly összesen 5245 munkavállalási engedélyt adtak ki külföldieknek a kormányhivatalok, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Ez 12,3 százalékkal több az előző évinél. A lap szerint ez nem feltétlenül jelent növekedést, inkább csak azt mutatja, hogy pontosabb lett az adatbázis.
A reális helyzetet jobban mutatja az, hogy tavaly év végén összesen 7366 munkavállalási engedély volt érvényben: korábban ezeknek a száma valamivel 20 ezer alatt mozgott, 2014-ben csökkent először, és a folyamat azóta is tart.
Összehasonlításképpen
a 10,5 milliós Csehországban több mint 400 ezer külföldi rendelkezik munkavállalási engedéllyel.
Közel duplájára nőtt a szerb állampolgároknak kibocsátott engedélyek száma, 80,5 százalékkal többet adtak ki indiai munkavállalók részére, de az ukrán, japán, vietnami és bosnyák állampolgárok száma is több mint 30 százalékkal nőtt 2014-hez viszonyítva. A korábbiakhoz képest jelentősen, 43,6 csökkent a kínai foglalkoztatottak száma 2015-ben, bár a nekik kibocsátott munkavállalási engedélyek alapján még így is a harmadik legnépesebb csoport a külföldi foglalkoztatottak között.
A külföldi munkavállalás földrajzi és ágazati megoszlása egyaránt azt mutatja, hogy a vendégmunkások többsége oda áramlik, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. Így nem meglepő módon a legtöbb munkavállalási kérelmet és engedélyt tavaly a fővárosban és a Közép-Magyarország régióban regisztrálták – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik