Gazdaság

Százmilliárdokat szórt szét a kormány 2016 végén

Dagobert bácsi (dagobert bácsi)
Dagobert bácsi (dagobert bácsi)
Jól megy az országnak, most aztán megnyílnak az állami pénzcsapok. Következzen egy kövér lista azokról, akik hirtelen kaptak még pármilliárdot az év végén.

Óriási pénzköltésbe kezdett a kormány 2016 utolsó napjaiban az InfoRádió összesítése szerint. Vigyázat, őrülten sok és őrülten nagy szám következik!

Hadisíroktól Farkas Flóriánék pénzéig

52 milliárd forintot költhet a Honvédelmi és a Belügyminisztérium az illegális bevándorlás lenne, a honvédelmisek pedig még kétmilliárdot kapnak az első világháborús hadisírok rendbehozatalára.

950 millió forint az Emberi Erőforrások Minisztériumának jut az 1956-os melékévre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig 3 milliárd körüli összeget költhet az Országvédelmi Alapból az állami vállalatok beruházásaira és a bringás infrastruktúrára. Jut 150 millió a külügynek is, szintén az Országvédelmi Alapból.

A katasztrófavédelem 2 milliárd, az egyházak 121,1 milliárd, a Filmarchívum 600 millió, az öntözésfejlesztés pedig 105 millióval kaphat többet. 10 milliárddal jut több pénz a civil szervezeteknek, és ugye az állam átvállalta az Országos Roma Önkormányzat 1,3 milliárd forintos adósságát is.

Ipari parkoktól a művész hölgyekig/urakig

Lesz sok szép ipari park is, a bővítésekre 20 milliárd mehet el, a békéscsabai, a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a nyíregyházi ipari parkok nőhetnek. Az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) fejlesztésére 1,5 milliárd megy majd.

Jut támogatás a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek is, méghozzá 5 milliárd forint. Az új bankkártya-elfogadó terminálokat telepítő szolgáltatók terminálonként 80 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak.

A tudomány és művészet se maradhat ki: a Budapesti Corvinus Egyetem 133 millióból hozhatja létre a Jövőképesség Kutatóközpontot. Nő a Magyar Művészeti Akadémia rendes és levelező tagjainak életjáradéka, havi 220, illetve 290 ezer forintra.

M25 és siketek

Az ország épülésére-szépülésére is költ a kormány. Az Egert az M3-assal összekötő M25-ös 6,5 milliárdból épülhet meg, a légiirányítás pedig 1,372 milliárdot kap a debreceni szolgálat létrehozására. Folytatódik a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram is, 40 helyszínen, 40,4 milliárd forint uniós programmal.

Egészségügy: több mint 700 millió forint megy majd a daganatos gyerekek átmeneti otthonára, a Démétér Házra, valamint a Hagyományok Háza fejlesztésére. 415 millió a transzplantációs műtétekhez szükséges szervek szállítására megy majd, de a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége is kap 60 milliót.

A Balaton éve lesz

A sportban is megnyílt a pénzcsap. A sportszövetségek 21 milliárdot kaptak, míg a riói olimpikonok 483 milliót mint jutalmat. 1,7 milliárdból fog az Országos Sportegészségügyi Intézet ideiglenesen a Karolina útra költözni, a Semmelweis Egyetem volt Ortopédiai Klinikájára. A XVII. kerület 6 milliárdból kap új sportcsarnokot.

Az egyik legnagyobb frissen belengetett összeg 365,4 milliárd forint, ami balatoni fejlesztésekre költhető majd. Az Ős-Dráva Program is jól jár, 2,2 milliárd forinttal 13,4 milliárdra növelték a vízgazdálkodási fejlesztéseit.

Tartalékolni kéne, nem szórni a dellát

A Portfolio elemzője, Csiki Gergely amúgy azt mondta a rádiónak, hogy politikai okai vannak elsősorban a nagy költekezésnek. Ugyanis ilyen konjunktúra idején a tartalékolás lenne a logikus. Csiki szerint a most kiadott összegek majd 2017-ben fordulnak termőre, így a 2018-as választásokra már ezek alapján lehet ígérgetni.

A rádió idézi még Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is, aki 2016 végén még nem 1000, csak 600 milliárdos átcsoportosításról beszélt. Szerinte az előző év hiánya még így is 2 százalék körül alakul majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik