Gazdaság

Varga: Nincs szükség bűvésztrükkre

varga-mihály (ingyenes, varga mihály, )
varga-mihály (ingyenes, varga mihály, )

A 310-315-ös sávban mozgó forint picit gyengébb annál, mint amire a Nemzetgazdasági Minisztérium számított, de ez az árfolyam nem befolyásolja az adósságállomány csökkenését. Nincs szükség bűvésztrükkre – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Figyelőnek adott karácsonyi interjúban.

Magyarország kilátásai

Közben újra a kínai piacot teszteli a kormány: decemberben újabb befektetői találkozóra került sor. A későbbiekben ez alapján felmérhető, hogy az on-shore piacon mekkora a fogadókészség egy panda kötvény kibocsátására. Ha jók a visszajelzések, és kedvezőek a piaci feltételek, akkor jövőre jöhet a konkrét kibocsátás – mondta a lapnak a miniszter.

Varga Mihály pozitívnak látja az amerikai elnökválasztást, úgy véli, jók Magyarország kilátásai. Az új elnökről, Donald Trumpról az a véleménye, hogy ő egy üzletember, aki az üzleti világból érkezik, és sokkal kevésbé befolyásolják az előítéletek. Lehetőséget lát arra, hogy megerősítsük a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

Mi lesz az eladó sorban lévő Budapest Bankkal?

Szóba került a Budapest Bank sorsa is. A tervek szerint jövő év első felében sor kerülhet a jelenleg állami tulajdonban lévő bank értékesítésére. A miniszter szerint több érdeklődő is van a bankra, itt működő és a magyar piacon még jelen nem lévő befektető egyaránt. Varga Mihály kijelentette, hogy legalább annyit akarnak kapni a pénzintézetért, mint amennyiért megvették (700 millió dollárt fizetett a kormány a Budapest Bankkért).

Hadiipari tervek

Elhangzott, hogy folyamatban van a hadiipar fejlesztési koncepciójának elkészítése. A kormány megítélése szerint rendelkezni kell védelmi képességgel, hiszen itt a migrációs nyomás, és felelős román politikusok is a Tiszáig nyúló Romániáról beszélnek – jelentette ki a miniszter.

Rongálás a minisztériumban

Aki azt is elárulta, hogy az NGM kártérítési igénnyel készül fordulni a József nádor téri mélygarázs építőjével szemben, mert a munkálatok megrongálják a minisztérium épületét, potyognak az üvegtáblák a földszinti pénztárteremben. Ezért nem ott írták alá a bérmegállapodást: a miniszterelnök biztonsági emberei nem engedélyezték, hogy ott tartsák meg az aláírási ceremóniát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik