Gazdaság

A túl hatékony gazdaság lenne a problémák forrása?

Egy sokáig jól működő rendszer elérkezett fontos fordulópontjához: az látszik, hogy jelen állapotában már nem fenntartható. A dolog érdekessége, hogy a vesztét az okozza, hogy túl hatékony.  Dr. Tóth Gergellyel, Gazdasággép című újonnan megjelent könyve kapcsán beszélgettünk.

A világ súlyos problémákkal küzd, nem véletlenül beszélnek erről egyre többet tudósok, guruk és celebek, mint például Stephen Hawking, Elon Musk vagy akár ha Leonardo DiCaprio legutóbbi nagy sikerű műsorára gondolunk. Rengeteg eredője van a problémáknak, több megközelítés is lehetséges.

Dr. Tóth Gergely, a Pannon Egyetem docense, tanszékvezetője, a Követ Egyesület főtitkára, nemrégiben megjelent Gazdasággép című könyvében szintén a világ alakulásával foglalkozik, és közérthetően ír a közgazdaságtan kihívásairól. Célja rendkívül ambiciózus: olyan gazdasági elmélet kidolgozása, mely megfelel a társadalmilag és ökológiailag is fenntartható fejlődés követelményeinek. Az embert a pénz elé helyező közgazdaságtan mintegy 2500 éves történetre tekinthet vissza, s ezen idő 90 százalékában a főáramot képezte. Ezt a hagyományt morálökonómiának nevezi a szerző, megkülönböztetve a – felvilágosodással elsőbbséghez jutott, s ma még főáramot képező – haszonökonómiától. Nem az embereknek kellene szolgálnia a GDP-t, a gazdaságot, a hatékonyságot, hanem az anyagi javaknak kellene minket szolgálnia.

A dolog érdekessége, hogy nem az a baj, hogy a rendszer rossz, hogy nem működik, hanem, hogy túl jó. Túl jól működnek benne bizonyos mechanizmusok. Ez jelentheti a legnagyobb kihívást, hiszen nem egyszerűen megtagadni, hanem árnyalni kell az ökonomizmus “szent háromságának” egyik szentségét, jelesül a hatékonyságot.

A témában készült egy hosszabb videó is, kattints ide, ha érdekel a téma. Ha pedig érdekelnek a felvetett problémák bővebb leírása, a kínált megoldási lehetőségek, olvasd el dr. Tóth Gergely Gazdasággép című könyvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik