Parents with son (3-5), and baby girl (6-9 months) sitting on couch in living room
Gazdaság

Egész Európában zsugorodik a középosztály, nálunk jobban

24.hu
24.hu

2016. 12. 06. 12:41

Korábban a témában:

A magyar középosztály arányában kisebb, vagyonát és pénzügyi tartalékait tekintve pedig gyengébb, mint egy “átlagos” Európai uniós országban – hangsúlyozta a Tóth István György Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb könyvének bemutatóján.

Igaz, a középosztály nemcsak nálunk zsugorodik, hanem egész Európában.

Európában 2,3 százalékkal töpörödött a középosztály 2004 és 2011 között, és a legfrissebb adatok szerint a csökkenés az azóta eltelt időszakban tovább fokozódott.

Tóth István György a következőképpen foglalta össze a magyar középosztály helyzetét:

Bár a jövedelmek egyenlőtlensége nem nagyobb Magyarországon, mint egy “átlagos” Európai uniós országban és a közepes jövedelemmel rendelkezők aránya is hasonló az európai átlaghoz, a magyar középosztály számában mégis kisebb, illetve vagyonát és pénzügyi tartalékait tekintve pedig gyengébb, mint egy “átlagos” Európai országban.”

Az okokat kutatva, a könyv magyar fejezete a következő tényezőket sorolta fel:

  • A középosztály sohasem volt erős Magyarországon.
  • A rendszerváltás, ahogy azt levezényelték, a foglalkoztatás terén nagymértékű esést eredményezett: a látszólagosan magas, de nem hatékony foglalkoztatásról egy olyan rendszerre, amit nagyon alacsony foglalkoztatottság és a munkaerőpiacról kiesettek nagy száma jellemez.
  • A közszféra, ami hagyományosan a középosztály állásainak nagy részét adja (egészségügy, oktatás, szociális ellátás), hosszú ideig megreformálatlan maradt. A hatékonyság hiánya ezekben a szektorokban túlfoglalkoztatottságot és alulfizetettséget eredményezett sokaknak, ami önmagában is jelentősen járult hozzá ahhoz, hogy a középosztály vagyonát vagy megtakarításait tekintve gyenge maradt.
  • A háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményei 20 évnyi működés után, fokozatosan vesztettek erejükből majd a kormány tovább gyengítette őket 2010-ben és azóta is.

A szakszervezetek gyengék, megosztottak, lefedettségük és tagságuk rendkívül alacsony.

Erős és működőképes testületek hiányában, a Munka törvénykönyvének módosítása lehetővé tette a munkáltatók részére, hogy nagyobb rugalmasságot követeljenek, ami kevesebb biztonságot jelent sok középosztálybeli állásban.

(Nyitóképünk illusztráció)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.