Gazdaság

Egész Európában zsugorodik a középosztály, nálunk jobban

A magyar középosztály arányában kisebb, vagyonát és pénzügyi tartalékait tekintve pedig gyengébb, mint egy “átlagos” Európai uniós országban – hangsúlyozta a Tóth István György Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb könyvének bemutatóján.

Igaz, a középosztály nemcsak nálunk zsugorodik, hanem egész Európában.

Európában 2,3 százalékkal töpörödött a középosztály 2004 és 2011 között, és a legfrissebb adatok szerint a csökkenés az azóta eltelt időszakban tovább fokozódott.

Tóth István György a következőképpen foglalta össze a magyar középosztály helyzetét:

Bár a jövedelmek egyenlőtlensége nem nagyobb Magyarországon, mint egy “átlagos” Európai uniós országban és a közepes jövedelemmel rendelkezők aránya is hasonló az európai átlaghoz, a magyar középosztály számában mégis kisebb, illetve vagyonát és pénzügyi tartalékait tekintve pedig gyengébb, mint egy “átlagos” Európai országban.”

Az okokat kutatva, a könyv magyar fejezete a következő tényezőket sorolta fel:

  • A középosztály sohasem volt erős Magyarországon.
  • A rendszerváltás, ahogy azt levezényelték, a foglalkoztatás terén nagymértékű esést eredményezett: a látszólagosan magas, de nem hatékony foglalkoztatásról egy olyan rendszerre, amit nagyon alacsony foglalkoztatottság és a munkaerőpiacról kiesettek nagy száma jellemez.
  • A közszféra, ami hagyományosan a középosztály állásainak nagy részét adja (egészségügy, oktatás, szociális ellátás), hosszú ideig megreformálatlan maradt. A hatékonyság hiánya ezekben a szektorokban túlfoglalkoztatottságot és alulfizetettséget eredményezett sokaknak, ami önmagában is jelentősen járult hozzá ahhoz, hogy a középosztály vagyonát vagy megtakarításait tekintve gyenge maradt.
  • A háromoldalú társadalmi párbeszéd intézményei 20 évnyi működés után, fokozatosan vesztettek erejükből majd a kormány tovább gyengítette őket 2010-ben és azóta is.

A szakszervezetek gyengék, megosztottak, lefedettségük és tagságuk rendkívül alacsony.

Erős és működőképes testületek hiányában, a Munka törvénykönyvének módosítása lehetővé tette a munkáltatók részére, hogy nagyobb rugalmasságot követeljenek, ami kevesebb biztonságot jelent sok középosztálybeli állásban.

(Nyitóképünk illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik