Pénzügy

Sokan lecsúsztak a szegények közé négy év alatt

Aki nagyon szegény, vagy nagyon gazdag volt, az is maradt, a középosztály tagjai közül viszont nem kevesen lettek szegényebbek négy év alatt.

Aki négy évvel ezelőtt nagyon szegény vagy nagyon gazdag volt, akkor jó eséllyel most is az. Ha viszont a középosztály tagja volt, akkor valószínűleg most valahol máshol van – írta az Abcug.hu az Eurostat adatai alapján készített cikkében (az adatgyűjtésben közreműködött a KSH munkatársa is).

Erre a következtetésre úgy jutottak, hogy jövedelmi helyzet alapján tíz csoportra osztották a magyar társadalmat, majd ábrázolták, mi történt velünk 2012 és 2015 közt.

Ha a szintek fölé viszi az egeret, láthatja, hogy a különböző kategóriákhoz tartozók milyen arányban maradtak a helyükön, és milyen arányban léptek egyet vagy többet a képzeletbeli létrán.

A középosztálynak van miért aggódnia

A portál a statisztika alapján a következőket állapította meg:

  • A legszegényebbek és a leggazdagabbak nagyjából a fele ugyanott találta magát 2015-ben, ahonnan 2012-ben elindult. Vagyis minél gazdagabb valaki, annál nyugodtabb lehet, és minél szegényebb, annál inkább aggódhat a jövőjéért.
  • A legszegényebbek másik fele legalább egyet felfelé lépett (18,8 százalékuk egyet, 31,7 százalékuk pedig többet). Ugyanígy a leggazdagabbak 43,9 százalékának csak lefelé vezetett az út.
  • A skála két szélétől a középső csoportok felé haladva szinte töretlenül csökken a helyüket megtartók aránya, vagyis minél távolabb van valaki a középosztálytól, annál inkább rögzített a helyzete.
  • A két középső csoportnak (ötödik és hatodik decilis, amelyek nagyjából a középosztályt jelentik) csak 30 ill. 16,6 százaléka őrizte meg a pozícióját. Ennél jóval többen kerültek közülük rosszabb helyzetbe.
  • Kirívó, hogy a hatodik decilisben levők mintegy fele legalább egy lépcsőfokot zuhant és csak 35,5 százalékuk tudott legalább egyet előrelépni. Ennél nagyobb arányban csak a második leggazdagabb csoport tagjai buktak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik