Gazdaság
Woman shopping dairy product in grocery store

Jövőre már Kínába is eljuthat a magyar tej

24.hu
24.hu

2016. 11. 23. 15:19

Korábban a témában:

A megfelelő engedélyek birtokában 2017 elején magyar tejszállítmányok indulhatnak Kínába, később sajt, vaj és hosszú szavatosságú ízesített joghurt szállítására is lehetőség nyílik – mondta az MTI-nek a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerdán Tatán, a szervezet 6. tejágazati konferenciáján.

Mélykuti Tibor hozzátette, vízi úton szállítanának ultrapasztőrözött (UHT) tejet, amelyet Kínában vízből és tejporból állítanak elő, és gyakran hamisítanak. A tehetősek ezért csak import UHT tejet vásárolnak, prémium áron.

A szállításokról három héttel ezelőtt folytattak megbeszéléseket a kínai kereskedelmi kamara elnökével. Az üzlet beindulásához még üzemi tanúsítványok szükségesek, amelyek december első heteiben érkeznek meg.

Az elnök elmondta,

az Európai Unióban 2015-ben Írország után Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a tejtermelés, 8 százalékkal bővült az ágazat teljesítménye.

A kínálat növekedésével csökkentek az árak, ami visszaszorította a termelést, 2016 második fél évében már 16 százalékkal kevesebb tejet termelnek, mint egy évvel ezelőtt. Az alacsony árak miatt az EU-ban is sokan abbahagyták a tejtermelést, ennek hatására idén nyártól ismét drágulás kezdődött.

Mélykuti Tibor kijelentette, az elmúlt két évben a magyar tejtermelőket az állami támogatás tartotta életben, 2015-ben 49 milliárd, 2016-ban 63,5 milliárd forint támogatást nyújtott az állam.

A Tej Terméktanács már korábban is ellátási gondokkal riogatott. 

A terméktanács elnöke szerint 2017 első negyedévére stagnálás lesz jellemző, a második negyedévtől azonban folyamatos áremelkedés várható, mert kevés a tej. Németországban több üzletláncban is hiány van a tejtermékből, mert olyan sok termelő hagyta abba a tevékenységét.

Mélykuti Tibor hozzátette, külföldi szakemberek szerint is

Magyarországon termelik a legjobb minőségű tejet, azonban Magyarországon a polcon lévő termékeknek több mint 50 százaléka importból származik.

Az elnök szerint hosszú távon egyedül a feldolgozóipar fejlesztése jelenthet kitörési pontot a tejtermelőknek. Ez azonban időigényes, mert tejipar privatizációja csak piacszerzési célokat szolgált, az új tulajdonosok sok üzemet elsorvasztottak.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak 3588 tejtermelő, 45 tejfeldolgozó, 9 kereskedő, 3 kiemelt pártoló, 6 pártoló és 4 társult tagja van.

(mti)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.