Gazdaság

Sehol nem lennénk az EU nélkül

eu-kozponti-bank(960x640)(1).jpg (európai központi bank, )
eu-kozponti-bank(960x640)(1).jpg (európai központi bank, )

Az Európai Unióban egymillió új munkahely létrejöttéhez járult hozzá az uniós kohéziós politika, amely jelentős GDP-növekedést generált a tagállamokban a 2007 és 2013 közötti az Európai Bizottság (EB) pénteken közzétett értékelése szerint.

A külső értékelési szakértők által készített jelentés kiemeli, hogy valamennyi uniós tagország gazdaságának javát szolgálta a kohéziós politika,

de főként az újonnan csatlakozott országok számára létfontosságú forrás volt az uniós beruházás.

Az Európai Unió növekedési és foglalkoztatási politikájának pilléreként közel 400 ezer kis- és középvállalkozásnak és startup vállalkozásnak biztosított finanszírozást az uniós alap. Csak Svédországban 21 ezer induló vállalkozás támogatását érte el.

Az alap segítségével Magyarországon többek között 502 kilométer új út épült és 20 kilométer hosszú vasútvonal. Mintegy 2500 kilométeres már meglévő közút és 200 kilométer vasútvonal újult meg, valamint 478 ezer ember csatlakozhatott új, vagy korszerűsített szennyvíztisztító létesítményekhez a beruházási támogatás eredményeképpen.

Az unió 6,5 százalékos átlagához képest is kiemelkedő volt Magyarország, ahol 57,1 százalékot ért el az állami beruházások aránya, amely 304 eurós befektetést jelent lakosonként évente. Mintegy 3900 kutatási, technológia-fejlesztési és demonstrációs (KTF) projekt, közel 2000 startup vállalkozás létrejöttét finanszírozta a kohéziós alap.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik