Gazdaság
This illustration picture taken on February 12, 2016 in Paris shows several 500 Euro notes displayed in an arrangement. 
The European Central Bank will take a decision soon on whether to keep printing 500-euro banknotes, with the arguments for doing so becoming "less and less convincing", a top-ranking official said on February 11, 2016. / AFP / MIGUEL MEDINA

Az uniós pénzcsapok elzárására annyi az esély, mint a lottóötösre

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 10. 05. 16:00

A Miniszterelnökség nem tart attól, hogy Brüsszel felfüggeszti az uniós támogatások kifizetését.

Magyarország várhatóan nem ront eddigi  uniós – 2-es –  besorolásán a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) nyári auditja eredményeként. A Miniszterelnökség szerint azonban egy esetleges vitánál sem lenne veszélyben a költségvetési hiány, mivel annak mértékét a tagállamok követeléseivel csökkenteni kell.

A Miniszterelnökség fikciónak nevezte a Portfolio.hu cikkét, amely szerint hamarosan értékelést tesz közzé az Európai Bizottság a magyarországi uniós támogatási rendszerről, és a súlyos megállapítások miatt akár fel is függeszthetik a támogatások kifizetését. A gazdasági portál szerint több területen is hiányosságokat lát a magyar szabályozásban a bizottság.

A Miniszterelnökség úgy reagált, hogy az átvilágításnál csak a GINOP irányítási és ellenőrzési kontrollrendszerét vizsgálták az auditorok, nem a hazai fejlesztéspolitikai intézményrendszert. Így az operatívprogram-specifikus vizsgálat alapján készülő jelentés sem egy átfogó, horizontális dokumentum, hiszen tárgya maga a vizsgált program, a GINOP.

A lezajlott auditról egyelőre jelentéstervezetet sem kapott a kormány, tehát a felvetett lehetséges “felfüggesztés” jogi alapja ismeretlen, nem létezik semmilyen dokumentum, amely ezt megalapozná,

ez csupán egy lehetőség, ahogy arra is esély van, hogy valakinek ötöse lesz a lottón.

A Miniszterelnökség jelezte, 4 besorolási fokozat létezik az uniós gyakorlatban: a legjobb az 1-es, – amelyet szinte képtelenség kapni -, Magyarország általában 2-est szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csak kisebb javításokra van szükség. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságokkal való működését, a 4-es pedig a működésképtelenséget jelenti.

A kategóriába sorolás és ezzel együtt a jelentéstétel minden esetben az audit lezárása után történik meg, majd az érintett állam észrevételeket tehet a tervezett megállapításokra, amelyet figyelembe véve készül el a végső jelentés.  Az eredmény és a besorolás legkorábban januárra várható.

A Miniszterelnökség közleménye kitér arra: a GINOP során pályázatot írtak ki 1 528 milliárd forint forrásra, amelyből 1 019 milliárd forint az eddig lezárt pályázatokra megítélt összeg. Ebből már 949 milliárd forintot szerződéssel lekötöttek, 315,6 milliárd forintot pedig kifizettek.

Az összes fejlesztési programot figyelembe véve a kifizetett támogatások teljes állománya meghaladta a 800 milliárd forintot. Ennek legnagyobb hányadát, 39 százalékot a GINOP-ban teljesített a kormány a pályázók felé.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.