sir(430x286)(1).jpg (sírkert, sír, temető, )
Gazdaság

Halottaik nyugdíját is felveszik a magyarok

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 22. 11:36

Tömegesen, így csaknem 2 milliárd forint a jogosulatlanul felvett pénz.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jogalap nélkül tavaly 2,6 milliárd forintot fizetett ki, és 2016 első félévében is már 1,5 milliárd forint felett járt ez az összeg. A legnagyobb részt a jogosult halála utáni jogalap nélküli kifizetések teszik ki – írja a Pénzcentrum. A tavalyi 2,6 milliárdból csaknem 1,7 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert nem jelentették a jogosult elhalálozását.

Ez, a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva, több mint 15 ezer fő havi juttatását jelenti.

A tendencia szerint egyre több a jogosulatlanul felvett pénz, és az olyan rokon, aki nem jelenti, ha meghal az ellátás kedvezményezettje. A jogalap nélküli nyugdíjkifizetések 2014-ben 2,2 milliárd forintra rúgtak, amin belül 1,3 milliárd forintnyi összeget vettek fel a közeli hozzátartozók jogosulatlanul. Vagyis a jogosulatlan kifizetések összege egy év alatt 400 millió forinttal nőtt. 

Ezeket az összegeket többnyire sikerül visszaszereznie a nyugdíjkasszának, vagyis nem ekkora a vesztesége a nyugdíjrendszernek, mivel a statisztikák szerint az elmúlt évek követeléseiből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege. Ha a nyugdíjfolyósító nem tudja visszautaltatni a jogalap nélküli kifizetést, akkor erről határozatban értesíti az örökösöket.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a jogosult halálának tényét, időpontját a közeli hozzátartozó (elsősorban a házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, ebben a sorrendben, vagy az örökös) köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek. A bejelentéshez kell a halotti anyakönyvi kivonat másolata, amit levélben vagy elektronikus ügyintézéssel is el lehet juttatni az illetékes szervhez. Amit még tudni kell, hogy a tárgyhavi nyugdíjat jogosan veheti fel a közeli hozzátartozó, a többit azonban nem.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.