sir(430x286)(1).jpg (sírkert, sír, temető, )
Gazdaság

Halottaik nyugdíját is felveszik a magyarok

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 09. 22. 11:36

Tömegesen, így csaknem 2 milliárd forint a jogosulatlanul felvett pénz.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság jogalap nélkül tavaly 2,6 milliárd forintot fizetett ki, és 2016 első félévében is már 1,5 milliárd forint felett járt ez az összeg. A legnagyobb részt a jogosult halála utáni jogalap nélküli kifizetések teszik ki – írja a Pénzcentrum. A tavalyi 2,6 milliárdból csaknem 1,7 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert nem jelentették a jogosult elhalálozását.

Ez, a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva, több mint 15 ezer fő havi juttatását jelenti.

A tendencia szerint egyre több a jogosulatlanul felvett pénz, és az olyan rokon, aki nem jelenti, ha meghal az ellátás kedvezményezettje. A jogalap nélküli nyugdíjkifizetések 2014-ben 2,2 milliárd forintra rúgtak, amin belül 1,3 milliárd forintnyi összeget vettek fel a közeli hozzátartozók jogosulatlanul. Vagyis a jogosulatlan kifizetések összege egy év alatt 400 millió forinttal nőtt. 

Ezeket az összegeket többnyire sikerül visszaszereznie a nyugdíjkasszának, vagyis nem ekkora a vesztesége a nyugdíjrendszernek, mivel a statisztikák szerint az elmúlt évek követeléseiből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege. Ha a nyugdíjfolyósító nem tudja visszautaltatni a jogalap nélküli kifizetést, akkor erről határozatban értesíti az örökösöket.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a jogosult halálának tényét, időpontját a közeli hozzátartozó (elsősorban a házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, ebben a sorrendben, vagy az örökös) köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek. A bejelentéshez kell a halotti anyakönyvi kivonat másolata, amit levélben vagy elektronikus ügyintézéssel is el lehet juttatni az illetékes szervhez. Amit még tudni kell, hogy a tárgyhavi nyugdíjat jogosan veheti fel a közeli hozzátartozó, a többit azonban nem.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.