Pénzügy

Nyugdíj – sokan veszik fel halottaik után is

Temeto(210x140).jpg (temető, )
Temeto(210x140).jpg (temető, )

Elképesztő összegű nyugellátást vesznek fel jogosulatlanul a rokonok úgy, hogy elfelejtik bejelenteni, ha meghalt az ellátás valódi kedvezményezettje.

Nyugdíj

A jogalap nélküli nyugdíjkifizetések tavaly 2,2 milliárd forintra rúgtak – tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. S ezen belül mintegy 1,3 milliárd forintnyi volt az az összeg, amit többnyire a közeli hozzátartozók vettek fel jogosulatlanul, mert nem jelentették be időben, hogy meghalt a rokonuk.

Ha ezt a számot elosztjuk a 115 ezer forintos átlagnyugdíjjal, akkor az azt jelenti, hogy nagyjából 11 ezren felejtettek el időben szólni a nyugdíjfolyósítónak.

A jogosulatlan kifizetések összege egyébként két év alatt 105 millió forinttal emelkedett, ezen belül ez elhalálozás miatti jogalap nélküli kifizetések 88 millió forinttal nőttek.

Ami még érdekesség, hogy a lap arra is rákérdezett, vajon ezeket az összegeket sikerül-e visszaszereznie a nyugdíjkasszának. Úgy tűnik igen, még akkor is, ha egy-egy eset évekig is elhúzódhat. A számaik ugyanis azt mutatják, hogy a megtérülés az utóbbi két évben rendre magasabb volt, mint az adott év záróegyenlege.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik