Pénzügy
temető (temető, parcella, szociális temetés, )

Nyugdíj – ezt kell tenni, ha meghalt a jogosult

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 16. 10:49

Sokan vannak, akik jogtalanul is felveszik a rokonuk elhunyta után időskori járandóságukat. És sokan vannak, akik nem is tudják, hogyan kell helyesen eljárni ilyen esetben. Íme a lényeg.

Korábban a témában:

Nyugdíj

Nemrégiben írt róla a Pénzcentrum.hu, milyen elképesztő összegű nyugellátást vesznek fel jogosulatlanul a rokonok úgy, hogy elfelejtik bejelenteni, ha meghalt az ellátás valódi kedvezményezettje.

Adódik a kérdés, hogyan kell helyesen eljárni ebben a szituációban ahhoz, hogy ne szegjünk szabályt. Vagyis hogy mi a teendő, ha a közeli hozzátartozónk meghal. Most ennek is utánajárt a portál.

Ezt kell tennünk

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a jogosult halálának tényét és annak időpontját a közeli hozzátartozó (elsősorban a házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő, testvér, ebben a sorrendben, vagy az örökös) köteles 15 napon belül bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek. A bejelentéshez kell a halotti anyakönyvi kivonat másolata, amit levélben vagy elektronikus ügyintézéssel is el lehet juttatni az illetékes szervhez.

Amit még tudni kell, hogy a tárgyhavi nyugdíjat jogosan veheti fel a közeli hozzátartozó, a többit azonban nem. Ha elmulasztotta a bejelentést, és emiatt továbbra is küldték a nyugdíjat, akkor azt vissza kell fizetni.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.