Gazdaság

Százmilliárdokat fizet Bulgária a Roszatomnak a fel nem épült erőműért

Az orosz cég nemzetközi döntőbírósághoz fordult a vitában.

Majdnem kétszázmilliárd forintnyi kompenzációt fizet a bolgár kormány az orosz Roszatomnak a végül fel sem épített belenei atomerőműbe megrendelt reaktorokért.

A belenei erőműre meghirdetett tendert 2006-ban a Roszatom erőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport nyerte el. 2008-ban kivitelezési szerződést írtak alá két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű, harmadik generációs reaktorra. A 2009-es parlamenti választások után hatalomra került konzervatív kormány azonban befagyasztotta a beruházást.

Bulgária végül 2012-ben, hivatalosan gazdaságossági megfontolásokra hivatkozva leállította a beruházást. Más értesülések szerint ezt az Oroszországtól való energiafüggőség erősödése miatti nyugati aggodalmak hatására tették. Ezután jelezték, hogy nem kívánják kifizetni a megrendelt reaktorok árát az Atomsztrojekszportnak, az orosz cég viszont a genfi Nemzetközi Kereskedelmi Kamara mellett működő döntőbírósághoz fordult, amely úgy döntött, hogy Bulgária 620 millió eurós kártérítést köteles kifizetni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik