Gazdaság

Jól vizsgázott a GVH tavalyi munkája alapján

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 11:58

Az Országgyűlés nevében a Gazdasági bizottság elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2015. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolót.
Korábban a témában:

A GVH 2015-ben is kiemelten kezelte az összefonódásokkal kapcsolatban indult engedélyezési eljárások minél gyorsabb és hatékonyabb lezárását, annak ellenére is, hogy előbbiek száma jelentősen nőtt a gazdasági válság elmúltával. Megállapítható, hogy tavaly a versenyhivatal minden fúziós ügyben a törvényben megszabottnál rövidebb idő alatt hozott döntést annak érdekében, hogy a piaci szereplők számára mielőbb megszűnjön a hatósági eljárásból adódó bizonytalanság – hangsúlyozta a szervezet elnöke, dr. Juhász Miklós a bizottsági meghallgatáson.

Cél az ügyfélbarátság erősítése

Kifejezett szándékuk, hogy folyamatosan erősítsék tevékenységük ügyfélbarát jellegét – tette hozzá. A GVH különböző tájékoztatókkal, útmutatókkal és közleményekkel segíti a piaci szereplők eligazodását és a versenytörvény keretszabályai joggyakorlatának megismerését. Ezt a célt is szolgálva jelentette meg a versenytörvényhez készített Kommentárt. A szolgáltató hivatali felfogás egy másik lépéseként az ügyfelei kényelmét szolgáló honlap-fejlesztést is megvalósított, így a GVH Versenytanácsa biztosítani tudja az egyszerű, online iratbetekintési időpont-foglalás lehetőségét az érintetteknek.

A versenyfelügyeletért, a versenypártolásért és a versenykultúra-fejlesztésért felelős intézmény tevékenységének egyik legfontosabb eleme továbbra is a kartellek elleni küzdelem, amelynek tavaly bevezetett, új eszköze a Kartell Chat, azaz, egy anonim kapcsolat-felvételi rendszer kartellekkel kapcsolatos információk átadására és kérdések feltevésére.

Amire különösen ügyeltek

A GVH által 2002 és 2013 között vizsgált kartellügyek több mint kétharmadában kis- és középvállalkozások (KKV) voltak érintettek. A versenyhivatal éppen ezért a KKV-k versenyjogi tudatosságát próbálta növelni tavaly december 1-jén indított kartell-ellenes kampányával,„Nem marad köztetek” címmel.

Az elnök megerősítette, hogy a GVH fogyasztóvédelmi tevékenységében 2015-ben is fontos feladatként szerepelt a sérülékeny fogyasztók védelme, akiket egészségi állapotuk, életkoruk vagy nehéz anyagi helyzetük miatt könnyebben befolyásolnak a hirdetések és az ajánlatok. A versenyhivatalhoz érkező panaszok és piaci jelzések alapján a GVH 6 témakört érintő tájékoztató kampányt folytatott„Gondolja Végig Higgadtan” címmel. A termékbemutatók szervezésével és lebonyolításával összefüggésben megjelent problémák kezelése érdekében a GVH megoldási javaslatokat is megfogalmazott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.