Gazdaság

Varga: Magyarország sikerrel vette a legnehezebb akadályt

Az elemzőket meglepte, hogy pénteken az S&P felminősítette Magyarországot – ennek kapcsán készített interjút a Világgazdaság Varga Mihállyal. A nemzetgazdasági minisztert nem lepte meg a hitelminősítő lépése, mivel szerinte már évek óta időszerű volt, hogy befektetési kategóriába kerüljünk.

A hitelminősítések világában a befektetésre ajánlott kategóriába kerülés a legnehezebb akadály. Magyarország ezt sikerrel vette – mondta a miniszter.

Ő úgy látja, a piac már évekkel ezelőtt beárazta a magyar gazdaságot, az országkockázati felár és az állampapírok után fizetendő hozamok már a felminősítések előtt is a befektetésre ajánlott országok mutatóival közel azonos szinten voltak. Említést tett a makrogazdasági mutatók javulásáról is, és hangsúlyozta, ezek a változások mind a felminősítés irányába mutattak. Olyannyira, hogy véleménye szerint ha ilyen kiemelkedő teljesítmény után sem jött volna a felminősítés, az már kényelmetlen lett volna a hitelminősítőnek. Varga egyébként további felminősítésekre számít.

A miniszter utalt rá, hogy ha lesz rá mozgástér, akkor a jövőben várhatóak gazdaságélénkítő lépések, ezek között megemlítette a már korábban jelzett járulékcsökkentést is.

Ha kíváncsi rá, mit mondott Varga Mihály az S&P által jelzett kockázatokra, pl. az állami cégvásárlásokra, az ingatlanárak gyors növekedésére, vagy arra, hogy a választások előtt feltételezhetően kevésbé gyors lesz a hiánycsökkentés, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik