Gazdaság

Nagyon ritka, hogy egy éven belül többször felfelé minősítik az országot

Egyáltalán nem volt meglepetés a piacnak, hogy nem minősítette fel az országot a Moody's, és természetes volt, hogy elmaradt a forintpiaci pánik. Tavaly novemberben a Moody's már lépett, akkor pozitív kilátásokat fogalmaztak meg, de túl gyorsan azért nem szoktak lépdelni.

A legutóbbi márciusi lehetőségén egyszerűen nem nyilatkozott rólunk, de a pozitív kilátásokhoz képest csak minimális löket kellett volna a befektetési kategória megszerzéséhez. Csütörtökön a cég még kedvezően nyilatkozott a térségről, mondván, hogy a Brexitnek csekély gazdasági hatása van a régióban és csak a politikai bizonytalanság tovagyűrűzése okozhat meglepetéseket. Ezek alapján megvolt minden esély a felminősítésre, de mégsem történt meg.

Nem szabad ugyanakkor ezen túlzottan meglepődni sem – véli Török Zoltán, a Raiffeisen bank vezető elemzője. Szerinte ugyanis csak nagyon ritkán, nagyon indokolt esetben lép egy éven belül kétszer is pozitív irányba hitelminősítő, leginkább a leminősítések irányában szoktak ilyen gyorsasággal dönteni. Ugyan a magyar gazdaság alapjai a számok alapján rendben vannak, hiszen majdnem minden mutató a kívánatos irányba változott, de a hitelminősítők mégis gyakran minőségi kritikával illetik a gazdaságpolitikát. A kifogások között a legjelentősebb, hogy azt gondolják, hogy a magyar gazdaságpolitika nem szolgálja a hosszú távú gazdasági növekedést. Ugyanakkor ez nem lehet majd akadálya annak, hogy már akár ősszel, de legvalószínűbb esetben 2017 során mindhárom hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerüljünk – vélekedik Török Zoltán.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik