Gazdaság

A kormány a romák foglalkoztatására is koncentrálna

kozmunka(210x140).jpg (Array)
kozmunka(210x140).jpg (Array)

Nemzetstratégiáról, foglalkoztatásról, a szociális ágazatot érintő életpályamodellről is beszélt a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a Magyar Időknek adott interjújában.

Ősszel jön

Várhatóan már az ősszel a kormány elé kerül a szociális ágazat életpálya-modellje, és jövőre akár el is indulhat, mondta a lapnak az államtitkár. Mint mondta egyes gyermekvédelmi munkakörökben dolgozók kaptak emelést a pedagógus béremelésekhez kapcsolódóan, ám például a gondozási feladatokat végzők az egészségügyi bértáblához illeszkedő fizetéseket érdemelnének.

Hozzátette: a kormány előtt a döntés, hogy olyan bérezési rendszert választ, amelyik az egyes szociális ágazati munkaköröket más életpályához rendeli, vagy egyben tartja a területet.

A kormány szerint működik a modell

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása úgy került szóba az interjúban, hogy az államtitkár kérdésre válaszolva említést tett róla: öt évvel ezelőtt a kormány döntött arról, hogy az intézményi keretek között élő fogyatékos személyeket kitagolják, azaz családias környezetet biztosítunk, ahol lehetőséget kapnak az önálló életvitelre.  660 érintett már ki is költözött az otthonokból, és a napokban további 4 ezer ember lép hasonló útra.

Czibere szerint működik a modell, és a foglalkoztatásuk bővítése is. Megemlítette, hogy 180 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, és cél, hogy ők még többen legyenek. Mint mondta, a munkaadókat különböző támogatásokkal ösztönzik. Plusz többek a megváltozott munkaképességűek által készített termékek kikerültek a közbeszerzési ellenőrzés alól, a foglalkoztatási korlátot pedig eltörölték.

Romák igen, bevándorlók semmiképpen

Arra is rákérdeztek nála, hogy a most kezdődött Út a szakmához romáknak szóló ösztöndíjprogramra mekkora az érdeklődés. Erre nem válaszolt az államtitkár, azt viszont elmondta, hogy két és fél ezer hátrányos helyzetű, többségében roma fiatal jelentkezésére számítanak.

Minél többüknek munkát kell biztosítani az elsődleges munkaerőpiacon, amihez szakmát kell tanulniuk. Magyarországnak szüksége van jó szakemberekre, amit mi nem a bevándorlókkal képzelünk el – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik