Gazdaság

1,1 milliárd euró volt a külkereskedelmi többlet júniusban

2016. júniusban a kivitel volumene 7,4, a behozatalé 6,6 százalékkal, az aktívum 265 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2016 első hat hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 5,4 milliárd euró volt – jelentette a KSH második becslésében.

Júniusban a kivitel értéke 8,4 milliárd euró (2654 milliárd forint), a behozatalé 7,3 milliárd euró (2305 milliárd forint) volt. Az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export értéke 4,9, az import 1,8 százalékkal nőtt.

A külkereskedelmi aktívum 1,1 milliárd eurót tett ki. (Az egyenleg értéke 17 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.)

Részletek

A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 9,2, a behozatalban 8,8 százalékkal bővült. Ezen belül:

  • Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene negyedével, importvolumene mintegy hatodával emelkedett. Mindkét kereskedelmi irányban az Európai Unión kívüli országokkal folytatott kereskedelem növekedése volt a meghatározó.
  • A híradástechnikai termékek exportja közel 20, importja több mint 30 százalékkal lett több, részben a mobilkommunikációhoz szükséges bázisállomások gyártásának bővülése miatt. A termékkört mindkét forgalmi irányban egy számjegyű árcsökkenés jellemezte.
  • A speciális szakipari gépek kivitele több mint hatodával nőtt, ami a KSH szerint nagyrészt a Romániába irányuló forgalom bővülésével magyarázható.
  • A közúti járművek mindkét irányú kereskedelme kismértékű növekedést produkált. Az importot állami flottavásárlások és új autószalonok megnyitása is növelte, exportban az olasz, a cseh és a japán relációk forgalma bővült többnyire.
  • A villamos gépek importvolumene szintén valamivel átlag alatt nőtt, a növekedés leginkább jelentős tényezői kapacitásbővítő beruházások, illetve logisztikai okok voltak.

A feldolgozott termékek exportvolumene 6,2, importvolumene 7,3 százalékkal nőtt. Bontva:

  • A vegyipari termékek között domináns gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek volumene mindkét forgalmi irányban az árufőcsoport átlagát meghaladóan bővült, importban elsősorban a Koreai Köztársaságból, exportban Spanyolországba és Franciaországba.
  • A szerves vegyi termékek kivitele közel 30 százalékkal nőtt, a behozatal csekély mértékben csökkent (amit részben a nyári leállások okoztak).
  • Az illóolajok, illat- és tisztítószerek exportja és importja egyaránt 10% körüli ütemben nőtt, amiben elsősorban az uniós országokkal folytatott kereskedelem alakulása volt a meghatározó.
  • Az autóipar bővülésével összefüggésben közel negyedével emelkedett a bútor, bútorelem behozatala, valamint 10% körül nőtt a textilfonal, -szövet, illetve a gumigyártmányok importja, ez utóbbit új gyáregység és logisztikai központ megnyitása is befolyásolta.
  • A szakmai, tudományos ellenőrző műszerek mindkét irányú forgalma 10% körüli mértékben nőtt, főként az automata szabályozó- vagy ellenőrző műszerek és készülékek forgalombővülése folytán.
  • Mintegy hatodával emelkedett a ruházati cikkek és öltözékkiegészítők behozatala; a román relációt illetően számottevő növekedés következett be.

Az energiahordozók importvolumene 8,6 százalékkal lett kevesebb. Ez úgy állt össze, hogy:

  • A természetes és mesterséges gáz behozatala csaknem hatodával mérséklődött – a forintárak közel 40 százalékos visszaesése mellett.
  • A kőolaj és kőolajtermékek importvolumene enyhén csökkent; az olaj világpiaci ára ugyanakkor március óta folyamatosan emelkedik.
  • A villamosenergia-behozatal 10% feletti mértékben csökkent.
  • A kis részarányú szén, koksz, brikett importja több mint 80 százalékkal bővült, főként a cseh és a kanadai reláció megnövekedett forgalma miatt.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 0,7 százalékkal csökkent, az importé 1,7 százalékkal emelkedett. Ezen belül:

  • A cukor, cukorkészítmény és méz importvolumene több mint 40 százalékkal nőtt, döntően tengerentúli relációból.
  • Az egyéb, táplálkozásra alkalmas termék, az élő állat, továbbá a tejtermék és tojás importja 10% körül nőtt, ez utóbbi döntően a sajt és a túró behozatala miatt.
  • Enyhén bővült a zöldségféle és gyümölcs (azon belül is leginkább a tartósított zöldség) importvolumene.
  • 10% feletti mértékben a hús és húskészítmény export- és import- forgalma is. Ez utóbbi termékkörnél főleg a baromfihús-kiszállítások értéke nőtt meg.
  • Az italok kivitele csaknem ötödével emelkedett, elsősorban a víz, ásványvíz, szénsavas víz exportbővülése folytán.
  • A gabona és gabonakészítmény mindkét irányú kereskedelme határozottan, negyedével-ötödével csökkent, behozatalban leginkább a kukorica vetőmag, kivitelben a kukorica forgalomcsökkenése miatt.

Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 7,1, az onnan érkező behozatalé 4,1 százalékkal emelkedett. A többlet 244 millió euróval nőtt, és 913 millió eurót tett ki. Az export 79, az import 78 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 8,6, a behozatalé 16 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 22 millió euróval javult, és 199 millió eurós aktívumot mutat.

Az idei első félévben

A kivitel értéke 46,4 milliárd euró (14 522 milliárd forint), a behozatalé 41,1 milliárd euró (12 840 milliárd forint) volt január és június között. Az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 5,4, a behozatalé 6,1 százalékkal emelkedett.

A külkereskedelmi mérleg többlete 868 millió euróval nőtt, és 5,4 milliárd eurót tett ki.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5, a behozatalban 2,8 százalékkal csökkent. A cserearány 2,4 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,7, a dollárhoz képest 1,6 százalékkal értékelődött le.

Update 2015 – az éves adatok revíziója

A végleges adatok szerint 2015-ben a kivitel értéke 90,5 milliárd eurót (28 014 milliárd forintot), a behozatalé 81,9 milliárd eurót (25 349 milliárd forintot) tett ki; a külkereskedelmi mérleg aktívuma 8,6 milliárd euró (2665 milliárd forint) volt.

Az export szintje 79 millió euróval (24 milliárd forinttal), az importé 556 millió euróval (171 milliárd forinttal) alacsonyabb, az aktívum pedig ennek megfelelően 477 millió euróval (147 milliárd forinttal) magasabb a 2016. március 3-án közzétett második becsléshez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik