Gazdaság

755 millió euró volt a külkereskedelmi többlet májusban

2016. májusban az export euróban számított értéke 6,3, az importé 2,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – derül ki a KSH első becsléséből. A külkereskedelmi többlet 284 millió euróval bővült. Az év első öt hónapjában a kivitel euróértéke 3,2, a behozatalé 1,4 százalékkal emelkedett.

Májusban

  • a kivitel értéke 7,6 milliárd eurót (2386 milliárd forintot), a behozatalé 6,9 milliárd eurót (2148 milliárd forintot) tett ki;
  • a külkereskedelmi aktívum 755 millió euró (238 milliárd forint) volt;
  • a kivitel 81, a behozatal 77 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.
  • az egy évvel korábbihoz képest az export euróban számított értéke 6,3, az importé 2,4 százalékkal nőtt.

2016. január–májusban a kivitel értéke 38,3 milliárd euró (11 949 milliárd forint), a behozatalé 34,0 milliárd euró (10 636 milliárd forint), a külkereskedelmi többlet 4,2 milliárd euró (1313 milliárd forint) volt. Az év első 5 hónapjában az egy évvel korábbihoz képest a kivitel euróértéke 3,2, a behozatalé 1,4 százalékkal nőtt; a külkereskedelmi aktívum pedig 720 millió euróval bővült.

Elemzők: tartós maradhat az export növekedése

Tartós maradhat az export növekedése és rekordmértékű külkereskedelmi többlet várható az idén az MTI-nek pénteken nyilatkozó elemzők szerint.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az év hátralevő részében fennmaradhat az export növekedése, amit támogat a Magyarországon gyártott egyes autómodellek frissített változatainak júniusi forgalomba hozatala, az európai gazdaság lassú, de stabil növekedése, valamint az európai autóeladások dinamikus, egyes hónapokban két számjegyű emelkedése is. Hozzátette: a brit népszavazás hatásai ezzel szemben enyhén mérsékelhetik a kivitel ütemét. Idén a tavalyinál is alacsonyabb olajárak miatt a külkereskedelmi többlet 8,9 milliárd euró fölé emelkedhet.

Megjegyezte: a külkereskedelem rekordmértékű többlete a nemzetgazdaság külső finanszírozási képességének masszív többletét is támogatja, így a nettó külső adósság a következő években eltűnhet, de az sem kizárt, hogy az évtized végére az ország nettó hitelezővé válik. Ennek hatására a külső sérülékenység jelentősen csökkenhet, ami a pénzügyi stabilitás megszilárdulásához, végső soron pedig a hitelminősítések további javulásához vezethet – tette hozzá.

Az elemző szerint a várakozásoknál jobb májusi külkereskedelmi adatok azt támasztják alá, hogy a GDP első negyedéves fékezése után a második negyedévben érdemben gyorsulhat, a nettó export szignifikánsan hozzájárulhat a növekedéshez.

A K&H Bank vezető elemzője az első öt hónap adatai alapján az idén rekordmértékű külkereskedelmi többletre számít, ezáltal a folyó fizetési mérleg aktívuma is nagyobb lesz mint tavaly, ami csökkentheti Magyarország külső adósságát. Németh Dávid az MTI-nek kifejtette: a májusi adatokból az is látszik, hogy az áprilisban megindult ipari termelés növekedése a következő hónapban is folytatódott. A vezető elemző úgy vélte, hogy a következő hónapokban marad az 5-6 százalékos exportnövekedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik