Gazdaság

Orbánék tévúton, fizetésemelés kell

pogatsa-zoltan(210x140).jpg (Array)
pogatsa-zoltan(210x140).jpg (Array)
Pogátsa Zoltán: „Ha jót akar a kormány, akkor pont az ellenkezőjét kellene csinálnia, mint amit eddig tett.”

 

A nemzetközi politikai gazdaságtan szakértője szerint a kormány közvetlen támogatásaival nem lehet hatékonyabbá tenni már létező vállatokat. Ez teljesen értelmetlen, felesleges. A Figyelőnek adott interjúban azt mondja, egy cégnek magának kell hatékonyabbá válnia. Pénzt az oktatási és felnőttképzési rendszerre kellene költeni. Ennek eredményeképpen magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket lehetne elcsípni a globális értékláncokban.

Ha nem közmunkára mennének el az állami milliárdok, hanem azok oktatására, akiknek jelenleg csak nagyon alacsony termelékenységű álláshelyet képes kínálni a munkaerőpiac, akkor rövid távon is jelentkezne kedvező hatás.

Az egyetemi docens szerint nincs más út, csak a képzés.

Ha jót akar a kormány, akkor pont az ellenkezőjét kellene csinálnia, mint amit eddig tett.

A duális képzés azért működik Németországban, Ausztriában, mert ott van egy jól finanszírozott oktatás. A magyar kormány nem tett komoly pénzeket a szakképzési rendszer korszerűsítésébe. A német szakmunkástanulók a magas hozzáadott értéket előállító kis- és középvállalkozásoknál, a magyarok az alacsony hozzáadott értéket termelő multiknál helyezkednek el.

Pogátsa Zoltán szerint emelni kell a minimálbért. Lehet, hogy emiatt egy alacsony hozzáadott értéket termelő vállalkozás megszűnik, de a munkanélküliség nem feltétlenül szabadul el, hiszen átképzés után feltölthető a sok tízezer üresen álló munkahely. Az állástalanokat felnőttképzési programokba kellene bevonni.

Ma vagy nem dolgoznak, vagy Nyugat-Európába mennek munkát keresni.

Magyarországon a piac nem kényszeríti ki a termelékenység javítását

Ezt az államnak kellene a minimálbér növelésével kikényszerítenie.

Magyarországon belül azért nem működik a mobilitás, mert alacsonyak az átlagbérek. Egy nyíregyházi ember havi nettó 120 ezerért nem megy el Győrbe dolgozni. Otthon marad munkanélküliként, közmunkásként, a feketegazdaságban próbálja megtalálni a számítását.

Aki elindul, az nem Győrbe fog menni, hanem sokkal magasabb fizetésért Nyugat-Európába.”

A közgazdász, szociológus szerint az emberek nem mennek külföldre, ha a család fenntartása idehaza nem okoz gondot.

A megoldás az lenne, ha az állam olyan szintre hozná fel a fizetéseket – például a minimálbér emelése révén – s olyan oktatási rendszert alakítana ki, amely magasabb hozzáadott értékű álláshelyek betöltésére képes munkavállalókat biztosít. A minimálbér növelését lassan, de következetesen kell magvalósítani, hogy a gazdaság szereplőinek legyen ideje alkalmazkodni hozzá. De rá kell kényszeríteni a vállalkozásokat a fizetésemelésre.

Pogátsa el tudna képzelni egy 3 éves programot, amely végén a minimálbérnek nettóban kellene elérnie, esetleg kissé meghaladnia a létminimumot, ahogy Nyugat-Európa minden országában. Azt a vállalkozást, aki ki tudja fizetni a létminimumot, rá kell kényszeríteni erre. A közgazdász úgy véli, annak a cégnek nincs létjogosultsága a magyar gazdaságban, amely három év után sem képes erre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik