Gazdaság

Tátott szájjal tépi majd a haját, ha megtudja, miért alakíthatja át Hajdú Péter a cégét

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 08. 09. 16:19

Korábban a témában:

A sarkából forgatta ki a pénzügyi világot a hír, hogy Hajdú Péter átalakítja a családi vagyonkezelő cégét. A DNH Invest Vagyonkezelő Kft. mostantól DNH Invest Zrt.-ként működik majd tovább.

A céget 2013-ban alapították, a tulajdonosai Hajdú Péter, Sarka Kata, és Hajdú tévés gyártócége, a Frizbi Entertainment Kft. Törökbálinton van bejegyezve, és a főtevékenysége saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése.

A nagy kérdés viszont az, hogy miért alakította át Hajdú a Kft.-t Zrt.-vé.

  • Ki akarja rakni Sarka Katát a cégből?
  • Adót akar optimalizálni (eufemizmus)?
  • Esetleg valami más titokzatos ügyletben utazik?

Mert egyébként a Zrt., mint cégforma, egy csomó mindenre jó. Válthat formát egy cég azért, hogy valamilyen speciális területen megfeleljen az elvárásoknak, de arról is lehet szó, hogy valaki spórolni szeretne. Sőt, a Zrt.-vé alakulás akár arra is jó lehet, hogy rendet tegyünk a kisebb, eladósodott cégeink között.

De ha Hajdú Péter cégeiről van szó, az ember nem tud nem a legegyértelműbbre gondolni.

Mi van, ha így akarja kifúrni Sarka Katát a cégéből?

Kata néhány hete fordult sarkon, és hagyta ott Pétert. Nem akárhogy, hanem teherautóval. A szakítás egészen nyilvánosan zajlott, annak ellenére, hogy mindketten megkérték a médiát: tartsák őket tiszteletben.

Azóta kiderült, hogy a házassági szerződésüket is eltépték, bármit is jelentsen ez. Egy válás után pedig el kell osztani a felhalmozott vagyont.

Hajdú cégei egészen jól mennek. A DNH Invest Vagyonkezelő tárgyi eszközei az alapítás évében, tehát 2013-ban meghaladták a 120 millió forintot, 2015-re értékük elérte a 237 milliót. A Kft. saját tőkéje közel 135 millió forint volt az átalakulás előtt, ez a felértékeléssel 401 millió forintra nő. A Hajdú-birodalom zászlóshajóként szolgáló ékköve, a Frizbi Entertainment pedig az elmúlt 5 évben megtöbbszörözte a bevételét, tavaly már 1,8 milliárd forintos forgalommal zárt.

Szóval, ha megengedik a sarkos megfogalmazást,

meg akarja-e kopasztani Hajdú Péter a feleségét?

Természetesen nem tudjuk, de ha igen, és az egész Zrt.-váltás csak erről szól, akkor nagyon rossz megoldást választott. Megkérdeztünk egy, a téma szakértőjeként ismert jogászt is, hogy elmondja, miért:

A céget 2013-ban alapították, tehát a házasságuk fennállása alatt, így ha Hajdú egyedül lenne a cégben tulajdonos, az üzletrészének a fele akkor is a Sarkát illetné, kivéve ha a házasságuk előtt szerzett különvagyonból alapította volna a céget. De tételezzük fel, hogy közös vagyon, ebben az esetben teljesen mindegy, milyen a cégforma, illetve hiába szorítja ki a cégből Sarkát. Egy kisebbségi tulajdonos kiszorítása esetén amúgy is mindegy, hogy Kft. vagy Zrt. a cégforma, egyedül Nyrt.-nél lenne értelme, ott ad a tőkepiaci törvény extra lehetőséget a többségi tulajdonosnak a kiszorításra.

– mondta a szakértő. De hogyan tenné mindezt, ha mégis megtenné?

Mind a Kft.-nél, mind a Zrt.-nél a kiszorítás jellemzően tőkeemeléssel valósulhat meg, amelyhez a társasági szerződés, illetve az alapszabály szigorúbb rendelkezése hiányában elegendő az egyszerű szótöbbség, vagyis a tőkeemelés során a többségi tulajdonos kezében van az irányítás. Egy jól időzített és megfelelően előkészített terv szerint lebonyolított tőkeemeléssel a többségi tulajdonosnak módjában áll a tőkeemelést úgy irányítani, hogy abban a kisebbségi tulajdonos nem, vagy csak tulajdoni hányadától elmaradó mértékben tudjon részt venni. Ergo felhígítja a kisebbségi tulajdonos részét, de ehhez sincs semmi köze a Kft./Zrt. formáknak.

Tehát akár ki is szoríthatná Hajdú a cégből Sarkát, de önmagában a cégforma megváltoztatásával ez nem fog menni, hanem tele kellene tolni a céget pénzzel. A válasz valami egészen más lehet, meg fognak döbbenni:

A magyar vállalkozói szférában abszolút elterjedt az, hogy a tulajdonosok a cégük komolyságát azzal próbálják jelezni, hogy nem Kft.-ben, hanem Zrt.-ben ügyködnek. Ugyanaz, mint a terepjárón a matt fekete fényezés, semmivel nem lesz tőle jobb a kocsi, de le van jelezve, hogy kivel van dolgod.

– mondja szuperszakértőnk. Őrület.

Occam borotvájának filozófiai elvét figyelembe véve – miszerint a legtriviálisabb megoldást kell választanunk – azt mondanám, hogy ez pusztán optikai tuning lehet.

Hajdú tehát nagy valószínűséggel azt szeretné elérni a cégváltással, hogy komolyabban vegyék az üzleti életben.

Erre egyébként a hírek szerint szüksége is lehet. A TV2 ugyanis lehet, hogy abbahagyja a Frizbi gyártását. Egyrészt azért, mert drága, másrészt azért, mert szuboptimális teljesítményt nyújt.

Hajdú azt mondta, korábban kilenc adást terveztek, de még nincs szerződése, a tévé menedzsmentje még nem értesítette döntéséről, ő sem tudja, lesz-e folytatás, de az általa gyártott másik műsorra, az Aktívra év végéig van szerződés. A Népszabadság ugyanakkor úgy tudja, hogy a műsort januártól várhatóan másik cég gyártja.

Állítólag azért, mert a csatorna tulajdonosa nem vette jó néven, hogy producerként nem tudta a csatornánál tartani Friderikusz Sándort, az új menedzsment pedig január óta több gyártót is az RTL korábbi beszállítójára, az IKO-ra cserélt.

Ilyenkor jön igazán jól egy matt fekete terepjáró.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.