Szórakozás

Nem volt okos döntés széttépni Hajdúék házassági szerződését

Nehéz helyzetbe került a Hajdú-Sarka házaspár, a feleség teherautóval vitette el holmiját fővároskörnyéki villájukból. A párnak nem csak az érzelmi szálakat kell elvarrni végső kenyértörés esetén, Hajdú-Sarka Katát és Hajdú Pétert számos üzleti érdekeltség is összeköti.

A Hajdú-birodalom zászlóshajója a Frizbi Entertainment (FE) Kft., a vállalkozás érdekeltségébe tartozik a Frizbi Műsorgyártó Kft., a Magyarország Szépe Szépségipari Szolgáltató Kft., a DNH Invest Vagyonkezelő Kft. és a Spiegel Invest Kft. Az FE elképesztően nagyot ment az utóbbi években. Az Opten cégadatbázis szerint a vállakozás 2011-es 560 milliós nettó árbevételét 2012-re 762 millióra tornázta fel. 2013-ban átlépte a bűvös egymilliárdos határt 1,06 milliárd forinttal,

2015-re pedig kilőtt: 1,8 milliárd forint nettó bevételt sikerült összeszedni. 

Összehasonlításképpen: a napi.hu cikke szerint a film-, video- és televíziós műsorgyártással foglalkozó társaság 2010-ben még nettó 213 milliós bevételt ért el. A FE Kft. birtokában van a törökbálinti Like bisztró is, ami sajtóértesülések szerint a helyi fideszesek törzshelye.

Figyelő idén hosszú portrét közölt a médiagururól A Hajdu Péter-sztori: Medgyessytől Habonyig címmel. Ebben arról írtak, hogy Hajdú üzleti kapcsolatban állhat a Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez köthető Dubi Zoltánnal.

Egy kis érdekeltség itt, egy kis érdekeltség ott

De mi az, ami ebből a feleségé? Nehéz kérdés. 2013-ban a FE Kft. megvette a Magyarország Kft. többségi tulajdonrészét. Akkoriban több cikk is azt sugalmazta, hogy Hajdú Péter megvásárolta a szépségversenyt feleségének, Sarka azonban csak a vállalkozás ügyvezetője lett. 2014 februárja óta viszont férjével és annak zászlóshajó cégével közösen birtokolja a  DNH INVEST Vagyonkezelő Kft.-t, amely a törökbálinti szakorvosi rendelő mögött álló vállalkozás. 2015 májusa óta szintén hasonló konstrukcióban érdekelt a Spiegel Invest. Kft-ben, amely felerészben tulajdonolja a törökbálinti lakóparképítésben utazó Tükörhegy Center Kft.-t. A vállakozás másik felét két ciprusi offshore cég birtokolja, környékükön feltűnik a Tiborcz Istvánhoz áttételesen köthető Dubi Zoltán. A 444.hu alapos cikkben szedte össze Hajdú Péter pálfordulását: a magyar Jimmy Fallon kezdetben még saját testével akadályozta meg a lakóparképítést, majd idén már úgy nyilatkozott, hogy ingatlanfejlesztő vállalkozásával szolgáltatóközpontot építene a társasházak mellé.

Ezek tehát a férjével közös érdekeltségei, ám idén kinőtt Hajdú-Sarka Kata saját bizniszlába is. Ahogyan beszámoltunk róla, az üzletasszony Rogán Antal feleségével, Rogán-Gaál Cecíliával közösen indított vállakozást. Közös cégük, a Nakama&Partners online marketingkampányokat bonyolít majd főleg élelmiszeripari és divatcégeknek. Fő tevékenységként a reklámügynöki tevékenységet jelölték meg, de tevékenységi köreik alapján úgy tűnik, foglalkoznak majd film-, video- és műsorgyártással, illetve rádióműsor-szolgáltatással is. A vállakozás eredményeiről egyelőre nincsenek adatok, a társaság székhelyét Törökbálintra jelentették be.

Jól látható, hogy Sarka Kata szépen jövedelmező céghálóban érdekelt. A pár azonban házassági szerződéssel tisztázta viszonyait a frigy megkötése előtt. Csakhogy a dokumentumot széttépték.

Mire elég a szerződés széttépése?

Ha a felek házassági szerződést kötnek, bármikor joguk van módosítani azt, ebbe belefér az is, ha nem akarják érvényesíteni a dokumentumot. Ha csak egyikük semmisíti azt meg, a másik még hivatkozhat a szerződésre – magyarázza dr. Magyar György ügyvéd, aki nyomatékosítja:

a megsemmisítéssel a házaspár nem oldott meg semmit, egy ilyen cselekedetnek csak akkor van értelme, ha mindketten kinyilvánítják, hogy a szerződést nem tartják magukra nézve kötelezőnek. 

Magyar György hozzáteszi: az új polgári törvénykönyv rendelkezéseinek értelmében a felek a megkötött szerződést bejegyeztethetik a Házassági Vagyonjogi Szerződések Országos Nyilvántartásába. A kérdés az, hogy ezt a Hajdú-Sarka házaspár megtette-e.

A törvény szerint a házassági szerződés csak ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzésel érvényes, a jogszabály szerint a megszüntetéséhez is szükség lenne ugyanerre az alakiságra

– mondja a jogász.

A házaspár tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy a papírt széttépték, ezért frissíteni sem tudják azt. Hogy utoljára mikor aktualizálták a dokumentumot, nem tudjuk, az azonban biztos, hogy házasságkötésük óta nagy értékű vagyonelemekkel gazdagodtak. A szakember szerint jobb lett volna naprakészen tartani az okmányt. Alapvetően egy ilyen megállapodás csak a benne rögzített vagyonelemekre vonatkozik, ám a dokumentumnak lehetnek olyan klauzulái, amelyek automatikusan a közös vagyon körébe vonnak bizonyos szerzéseket.A szerződés ismerete nélkül semmi biztosat nem mondhatunk a vagyonelemek elosztását illetően – mondja az ügyvéd. Ha a megállapodást valóban nem tartják kötelezőnek magukra nézve, még bonyolultabb a helyzet: ilyenkor vita esetén a bizonyítási eljárás során kell meggyőzni a bíróságot arról, hogy ki mit vitt a házasságba, mit szerzett annak ideje alatt, mi számít külön, és mi közös vagyonnak.

A házassági vagyonjogi szerződésnek egyetlen fő célja éppen az összetett bizonyítási eljárással együttjáró peres eljárás elkerülése. Nagyon körülményes ugyanis szerződés hiányában bizonyítani, hogy ki mennyit szerzett, kinek mi jut. Akinek nincs ilyen szerződése, pereskedhet, van, hogy akár 6-8 éven át is

– fogalmaz Magyar György, hozzátéve: hibát követ el az, akinek van egy vagyonjogi szerződése, és azt nem újítja meg, nem módosítja, a régit pedig összetépi.

Az ügyvéd minden házasulandót és más házast előrelátásra biztat: vita esetén mindkét fél nehéz helyzetbe kerülhet, ezért jobb még a békés időszakban tisztázni, mi kihez tartozik. Fontos a megújítás is, ha időközben lényeges változások történnek, például ha az egyik fél örököl. Széttépésre pedig semmi szükség, sírig tartó boldogság esetén nem kér enni, a fiókban lehet hagyni a dokumentumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik