Gazdaság

Minden automatát bekötnének a NAV-hoz, rengeteg gép tűnhet el

A január 1-től bevezetendő intézkedés akkora költségekkel jár, amit az üzemeltetők nem képesek kitermelni.

A jövő év első napjától már az ital- és ételautomatákat is be kell kötni az adóhatósághoz, ugyanúgy, mint az online kasszákat. Bár erről régóta szó van, a nemzetgazdasági tárca rendelettervezete meglepte a gépek üzemeltetőit – írja a Világgazdaság. A tervezet szerdán jelent meg a kormány honlapján, és mindössze csütörtökig, a hivatali munkaidő végéig hagytak időt a véleményezésre.

A terv szerint az automatás cégeknek kötelező lesz szerződést kötniük egy felügyeleti szolgáltatóval, amely beszereli az automatákba az adatokat továbbító felügyeleti egységet. Ezek azok a cégek lehetnek, amelyek az online kasszák forgalmazóihoz hasonlóan forgalmazási engedélyt kapnak automata felügyeleti egységre. A Magyar Ital- és Áruautomata-szövetség elnöke szerint épp azok a pontok maradtak ki a tervből, amelyekben megállapodtak a minisztériumokkal. Ők azt kérték, hogy a megoldás tisztítsa a piacot, növelje az állam bevételeit és legyen zökkenőmentes a bevezetése.

Az automatákba építendő eszközt állítólag még senki sem látta, azt sem lehet tudni, mennyibe fog kerülni, és mennyiért üzemeltethető havonta. A piacon terjedő hírek szerint 100-150 ezer forintba is kerülhet. Ezt a költséget abszurdnak tartják, miközben sok használt automata alig ér többet 50 ezer forintnál. A NAV-val való kommunikációs összeköttetés automatánként a 3-10 ezer forintot is elérheti majd havonta. Mindezek alapján sok gép lehet, amit ki kell majd vonni, mert nem lesznek képesek kitermelni saját fenntartásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik