Gazdaság

Átrendeződött a turizmus: a kevésbé tehetősek jönnek Magyarországra

Ez a fapados légitársaságok terjedésének is köszönhető, de a konferenciaturizmus is jelentősen visszaszorult.

Az elmúlt években alaposan átrendeződött a magyar turizmus szerkezete – csökkent az üzleti utasok érdeklődése, a fapados légitársaságok viszont egyre több alacsonyabb költőképességű turistát csábítanak az országba.

A Világgazdaság a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tanulmánya alapján azt írja: 2008-ban még a Magyarországra látogató külföldiek 15,9 százaléka érkezett üzleti céllal, tavaly viszont már csak 5,6 százalék volt az arányuk.

A szállástípusok iránti kereslet is átrendeződött – 2010-hez képest tavaly 725 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az olcsóbb panziókban, hostelekben, turistaszállókon.

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok tavalyi felmérésében Magyarország a 36-37., Budapest a 19-20. helyen végzett, az előző évhez képest két helyet rontva. 2007-ben ugyanezen a listán a főváros még a 7. helyen volt.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége az új budapesti kongresszusi központ megnyitásától vár javulást, fontosnak tartják, hogy a létesítmény legkésőbb 2019-ben nyíljon meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik