Gazdaság
mnb(2)(960x640).jpg (mnb)

Negyvenmillió forintos bírságot szabott ki az MNB két kft.-re

24.hu
24.hu

2016. 06. 23. 11:26

Az MNB 20-20 millió forint bírságot szabott ki a DonaDöme Kft.-re és a Halmi út 46. Kft.-re a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. részvényeire vonatkozó nyilvános ajánlattételi kötelezettségük elmulasztásáért.
Korábban a témában:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytatott le a DonaDöme Kereskedelmi Kft.-nél (DonaDöme Kft.) és a Halmi út 46. Kft.-nél (Halmi út 46. Kft.), azt vizsgálva, hogy a két társaságnak a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben (BIF Nyrt.) történt befolyásszerzése kapcsán sérültek-e a tőkepiaci törvénynek a vállalatfelvásárlásra vonatkozó rendelkezései.

Nem volt nyilvános vételi ajánlat

Mint a jegybank a beszerzett bizonyítékok alapján megállapította, a két társaság a BIF Nyrt.-ben történt befolyásszerzése során összehangoltan járt el. A jogszabály szerint egybe kell számítani az összehangoltan eljáró személyek befolyásának mértékét egy kibocsátóban, márpedig így a két társaságnak a BIF Nyrt.-ben 34,47 százalékos befolyása volt.

A törvény ugyanakkor előírja, hogy 33 százalékot meghaladó mértékű befolyás esetén e tulajdonosoknak nyilvános vételi ajánlatot kell tenniük a többi részvényes felé. A DonaDöme Kft. és a Halmi út 46 Kft. azonban egészen 2016. április 29-ig – addig, amíg részvényértékesítés nyomán az összehangoltan eljáró társaságok egybeszámított befolyásának mértéke a törvényi küszöbérték alá csökkent – jogsértő módon elmulasztottak megfelelni ezen ajánlattételi kötelezettségüknek.

Fontos az objektivitás

A vállalatfelvásárlási szabályok megsértése különös súlyú a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésének, valamint a tőkepiac tisztaságának követelménye szempontjából. A tőkepiac működéséhez, a megalapozott döntéshozatalhoz – a részvénytulajdonosok érdekeinek védelmére is figyelemmel – ugyanis nélkülözhetetlen a felvásárlási szándék nyilvánossága, a nyilvánosan működő részvénytársaságok tulajdonosi struktúrájának áttekinthetősége, az erről nyilvánosan elérhető információk objektivitása.

Mindezek miatt az MNB 20-20 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a DonaDöme Kft.-re és a Halmi út 46 Kft.-re.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Prága, 2017. október 20.
Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, volt miniszterelnök-helyettes, az ANO mozgalom elnöke egy szavazóhelyiségbe érkezik Prágában, a kétnapos képviselőházi választások első napján, 2017. október 20-án. (MTI/EPA/Filip Singer)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.