Gazdaság

A kormány tervezhet valamit a multikkal szemben

A magyar feldolgozóipart és élelmiszer-kiskereskedelmet meg kell erősíteni, a kormány ennek megvalósításáról társadalmi egyeztetést kezdeményez az agrár- és az iparkamarával, valamint más ágazati érdekképviseletekkel – közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

Lázár János úgy fogalmazott: a multinacionális nagyvállalatok egy részének ideje volna elhagyni az országot ahelyett, hogy “Magyarországra zúdítja Európa élelmiszer-ipari szemetét”.

A miniszter szerint a magyarországi agrártermelés akkor tudna boldogulni, ha a feldolgozóipar magyar kézben lenne, és a magyar feldolgozók szempontjai érvényesülnének a kiskereskedelemben.

A kormány régi fájdalma, hogy a hazai kiskereskedelemben a multinacionális vállalatok jelentős súllyal vannak jelen – emlékeztetett erre az Mfor.hu. A láncok “megregulázása” gyakorlatilag az elmúlt öt évben folyamatosan terítéken volt, hiszen kiróttak rájuk különadót, majd később az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat emelték meg jelentős mértékben (utóbbi kérdésben hátraarcot kellett csinálni az Európai Bizottság miatt).

Hogy most kire készülhetnek, azt még nem tudni. A portál szerint azonban fontos megjegyezni, hogy minden hazai üzletlánc dolgozik külföldi beszállítókkal, hiszen számos olyan termék van, amelyet Magyarországon nem lehet előállítani. Ezzel nem is kellene, hogy gond legyen, a problémát egyes szakértők szerint sokkal inkább az okozza, hogy bizonyos termékcsoportoknál (pl. tej) európai szintű túltermelés van, amit az elmúlt években tetézett az Oroszországgal szembeni embargó, illetve Moszkva hasonló lépése, amellyel kitiltották az EU-ból származó élelmiszerek nagy részét a piacukról.

Idevág, hogy pár napja a Nébih 22 külföldi UHT-tejet vont ki a forgalomból megtévesztő zsírtartalom miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik