Gazdaság

Mostantól csak ez a krumpli ehető

Fazekas miniszter harcot hirdetett a (szubepidermális) foltok és a spongospórás varasodás ellen is.

A földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki a minőségi követelményekről. Az étkezési burgonya (Solanum tuberosum L.) különböző fajtáinak forgalomba hozatalánál ezekre a minőségi és jelölési követelményekre kell ügyelni.

Hosszúkás burgonyafajta: a Nemzeti vagy Közösségi Fajtajegyzéken szereplő, hosszúkás vagy hosszúkás ovális alakzatúként leírt burgonyafajta.

Újburgonya: a teljes érettség elérése előtt betakarított és forgalomba hozott burgonya, amelynek héja foszlós, hámozás nélkül könnyen eltávolítható.

Az étkezési burgonyák korábbi csomagolásai, jelölései a rendelet hatálybalépését követő negyedik hónap első napjáig még használhatóak.

Jó, ha tudja!

Az étkezési burgonyagumónak a jövőben a következő feltételeknek kell megfelelnie:

1.1.1. a fajtára jellemző megjelenésű,
1.1.2. ép, nincs eltávolított része és nem hiányos sérülés következtében,
1.1.3. egészséges, romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra nem alkalmatlan,
1.1.4. tiszta,
1.1.5. kemény,
1.1.6. a minőség, az eltarthatóság és a külső megjelenés tekintetében mentes az általános megjelenését rontó külső vagy belső hibáktól, így különösen

  • a hőhatásnak köszönhető barna foltoktól,
  • a 4 mm mélységet meghaladó repedésektől, beleértve a növekedési repedést, vágásoktól, harapásoktól, horzsolásoktól vagy – azon fajták kivételével, ahol a héj természetesen érdes – az érdességtől,
  • a zöld elszíneződéstől eltekintve a hámozással eltávolítható, a gumó felszínének egy nyolcadát meg nem haladó halványzöld folttól,
  • a súlyos torzulásoktól,
  • az 5 mm mélységet meghaladó szürke, kék vagy fekete héj alatti (szubepidermális) foltoktól,
  • a gumó belsejében rozsda vagy barna színű foltoktól, üregességtől, a gumó belső szöveteinek fekete elszíneződésétől, különösen az alacsony oxigéntartalom következtében kialakuló feketeszínűségtől, edénynyaláb-fásodástól, üvegességtől és egyéb belső hibáktól,
  • a 2 mm mélységnél mélyebbre hatoló burgonyavarasodástól és spongospórás varasodástól,
  • a gumó felszínének negyedét meghaladó felületi burgonyavarasodástól,
  • fagykártól, fagy által okozott sérüléstől,

A jó krumpli mentes a nem természetes felületi nedvességtől, az idegen szagtól, íztől (ehhez persze már meg kellene kóstolni), héja jól fejlett, érett, az egész gumó felületét fedi. Újburgonyánál a héj részlegesen hiányozhat.

Fontos, hogy a csírák hossza nem haladja meg a 3 mm-t; az újburgonya csírátlan. A burgonyának olyan fejlettségűnek kell lennie, hogy a szállítás, árukezelés után is megfelelő állapotban érkezzen meg a fogyasztóhoz.

A méret a lényeg

 

A legkisebb burgonyagumó nem eshet át a 35 mm × 35 mm-es négyzetes rostán, a hosszúkás burgonyafajta a 30 mm × 30 mm-es négyzetes rostán, az újburgonya a 28 mm × 28 mm-es négyzetes rostán. A csomagolt, ömlesztett áru csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héjszínű és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat.

 

A követelményeknek nem megfelelő gumók aránya legfeljebb 6 tömegszázalék, újburgonya esetén legfeljebb 4 tömegszázalék lehet. A burgonyagumók legfeljebb 1 tömegszázaléka lehet száraz vagy nedves rothadással fertőzött. A csomagolási egység, illetve ömlesztett áru esetén a tétel legfeljebb 2 tömegszázaléka lehet idegen anyag, amelyből legfeljebb 1% lehet rátapadt föld. Újburgonya esetén legfeljebb 1 tömegszázalék lehet idegen anyag.

A mérettel kapcsolatos követelményeknek meg nem felelő gumók aránya 5 tömegszázalék lehet. A fő burgonyafajtától eltérő más fajta aránya legfeljebb 2 tömegszázalék lehet, a csomagolásnak a burgonyát úgy kell védenie kell, hogy biztosítva legyen a megfelelő szellőzés is. A jelöléshez, címkézéshez csak egészségre ártalmatlan festék, tinta, ragasztó használható fel.

A csomagolásra nyomtatva vagy a csomagoláshoz megfelelően rögzített címkén jól olvashatóan, letörölhetetlenül kell feltüntetni: az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás/rakodás időpontját, a származási országot.

 

Az étkezési burgonyánál fel kell tüntetni a fajtára jellemző főzési típust, a hivatalos fajtaleírás alapján, a következők szerint:

A – saláta (nem szétfővő),

B – főzni való (kissé szétfővő), vagy

C – sütni való (szétfővő).

 

Fazekas miniszter kiegészítette az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló rendeletet is, pontosítva, hogy egyes gombák meddig hozhatók forgalomba.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik