Gazdaság

Mostantól csak ez a krumpli ehető

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 05. 05. 09:08

Fazekas miniszter harcot hirdetett a (szubepidermális) foltok és a spongospórás varasodás ellen is.

A földművelésügyi miniszter rendeletet adott ki a minőségi követelményekről. Az étkezési burgonya (Solanum tuberosum L.) különböző fajtáinak forgalomba hozatalánál ezekre a minőségi és jelölési követelményekre kell ügyelni.

Hosszúkás burgonyafajta: a Nemzeti vagy Közösségi Fajtajegyzéken szereplő, hosszúkás vagy hosszúkás ovális alakzatúként leírt burgonyafajta.

Újburgonya: a teljes érettség elérése előtt betakarított és forgalomba hozott burgonya, amelynek héja foszlós, hámozás nélkül könnyen eltávolítható.

Az étkezési burgonyák korábbi csomagolásai, jelölései a rendelet hatálybalépését követő negyedik hónap első napjáig még használhatóak.

Jó, ha tudja!

Az étkezési burgonyagumónak a jövőben a következő feltételeknek kell megfelelnie:

1.1.1. a fajtára jellemző megjelenésű,
1.1.2. ép, nincs eltávolított része és nem hiányos sérülés következtében,
1.1.3. egészséges, romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra nem alkalmatlan,
1.1.4. tiszta,
1.1.5. kemény,
1.1.6. a minőség, az eltarthatóság és a külső megjelenés tekintetében mentes az általános megjelenését rontó külső vagy belső hibáktól, így különösen

  • a hőhatásnak köszönhető barna foltoktól,
  • a 4 mm mélységet meghaladó repedésektől, beleértve a növekedési repedést, vágásoktól, harapásoktól, horzsolásoktól vagy – azon fajták kivételével, ahol a héj természetesen érdes – az érdességtől,
  • a zöld elszíneződéstől eltekintve a hámozással eltávolítható, a gumó felszínének egy nyolcadát meg nem haladó halványzöld folttól,
  • a súlyos torzulásoktól,
  • az 5 mm mélységet meghaladó szürke, kék vagy fekete héj alatti (szubepidermális) foltoktól,
  • a gumó belsejében rozsda vagy barna színű foltoktól, üregességtől, a gumó belső szöveteinek fekete elszíneződésétől, különösen az alacsony oxigéntartalom következtében kialakuló feketeszínűségtől, edénynyaláb-fásodástól, üvegességtől és egyéb belső hibáktól,
  • a 2 mm mélységnél mélyebbre hatoló burgonyavarasodástól és spongospórás varasodástól,
  • a gumó felszínének negyedét meghaladó felületi burgonyavarasodástól,
  • fagykártól, fagy által okozott sérüléstől,

A jó krumpli mentes a nem természetes felületi nedvességtől, az idegen szagtól, íztől (ehhez persze már meg kellene kóstolni), héja jól fejlett, érett, az egész gumó felületét fedi. Újburgonyánál a héj részlegesen hiányozhat.

Fontos, hogy a csírák hossza nem haladja meg a 3 mm-t; az újburgonya csírátlan. A burgonyának olyan fejlettségűnek kell lennie, hogy a szállítás, árukezelés után is megfelelő állapotban érkezzen meg a fogyasztóhoz.

A méret a lényeg

 

A legkisebb burgonyagumó nem eshet át a 35 mm × 35 mm-es négyzetes rostán, a hosszúkás burgonyafajta a 30 mm × 30 mm-es négyzetes rostán, az újburgonya a 28 mm × 28 mm-es négyzetes rostán. A csomagolt, ömlesztett áru csak azonos eredetű, fajtájú, minőségű, héjszínű és hússzínű burgonyagumót tartalmazhat.

 

A követelményeknek nem megfelelő gumók aránya legfeljebb 6 tömegszázalék, újburgonya esetén legfeljebb 4 tömegszázalék lehet. A burgonyagumók legfeljebb 1 tömegszázaléka lehet száraz vagy nedves rothadással fertőzött. A csomagolási egység, illetve ömlesztett áru esetén a tétel legfeljebb 2 tömegszázaléka lehet idegen anyag, amelyből legfeljebb 1% lehet rátapadt föld. Újburgonya esetén legfeljebb 1 tömegszázalék lehet idegen anyag.

A mérettel kapcsolatos követelményeknek meg nem felelő gumók aránya 5 tömegszázalék lehet. A fő burgonyafajtától eltérő más fajta aránya legfeljebb 2 tömegszázalék lehet, a csomagolásnak a burgonyát úgy kell védenie kell, hogy biztosítva legyen a megfelelő szellőzés is. A jelöléshez, címkézéshez csak egészségre ártalmatlan festék, tinta, ragasztó használható fel.

A csomagolásra nyomtatva vagy a csomagoláshoz megfelelően rögzített címkén jól olvashatóan, letörölhetetlenül kell feltüntetni: az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést, a fajtanevet, a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás/rakodás időpontját, a származási országot.

 

Az étkezési burgonyánál fel kell tüntetni a fajtára jellemző főzési típust, a hivatalos fajtaleírás alapján, a következők szerint:

A – saláta (nem szétfővő),

B – főzni való (kissé szétfővő), vagy

C – sütni való (szétfővő).

 

Fazekas miniszter kiegészítette az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló rendeletet is, pontosítva, hogy egyes gombák meddig hozhatók forgalomba.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.