Gazdaság

Rettenetes jövőt vázolt az IMF az EU-ból szabadulni vágyó briteknek

24.hu
24.hu

2016. 04. 12. 18:26

A világgazdaság is belelassulna, a brit meg döglődne, ha a júniusi népszavazáson az Európai Unió ellen döntenek a britek. Nem csak a valutaalap véleménye ez.
Korábban a témában:

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint helyi és globális szinten is súlyos gazdasági károkat okozna, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás után távozna az Európai Unióból. Az IMF kedden nyilvánosságra hozott féléves világgazdasági jelentésének vonatkozó fejezete szerint a referendum önmagában is komoly bizonytalanságot okoz a brit gazdaságban aktív befektetői körben, és ennek máris látszanak a gazdaság aktivitására gyakorolt következményei.

A valutaalap ezért 1,9 százalékra rontotta a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére adott előrejelzését az eddigi prognózisában szereplő 2,2 százalékról. A szervezet szerint az új előrejelzés is arra vonatkozik, ha a június 23-án esedékes népszavazáson a brit választók többsége a bennmaradásra szavaz, és így Nagy-Britannia az unió tagja marad. Ugyanezt a forgatókönyvet alapul véve az IMF 2017-re 2,2 százalékos növekedést vár a brit gazdaságban, ez a prognózis nem módosult.

Az IMF szerint a Brexit – vagyis Nagy-Britannia esetleges távozása az EU-ból – a világgazdaság egészét is lassíthatja, és ez visszahatásként még tovább ronthatja a brit gazdaság kilátásait. A Nemzetközi Valutaalap a világgazdaságot terhelő egyik legnagyobb kockázatnak nevezte a Brexit lehetőségét.

A távozáspártiak szerint hülyeség

Matthew Elliott, a kilépés mellett kampányoló legnagyobb brit szervezet, a Vote Leave vezetője az IMF-jelentésre válaszul közölte, hogy a valutaalap korábbi előrejelzései “következetesen tévesnek bizonyultak” Nagy-Britannia és más gazdaságok esetében is. Hozzátette, megítélése szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az EU-népszavazás kiírása bizonytalanságot keltett volna a brit gazdaság iránt. A brit üzleti szféra és a londoni elemzői közösség azonban az IMF-hez hasonlóan a Brexit súlyos kockázataira hívja fel a figyelmet.

A Brit Iparszövetség (CBI), aminek 190 ezer brit üzleti vállalkozás a tagja, legújabb tanulmányában közölte, hogy az évtized végéig akár százmilliárd font (csaknem 40 ezer milliárd forint) veszteséget is okozhatna a brit gazdaságnak az ország távozása az EU-ból.

Az enyhébb és súlyosabb forgatókönyveket felvázoló 79 oldalas tanulmány szerint – amit a PwC üzleti tanácsadó cég állított össze – Brexit esetén a nominális brit hazai össztermék 2020-ban 3-5,5 százalékkal lenne alacsonyabb, mint ha Nagy-Britannia akkor is az EU tagja lenne. A PwC szerint ez 55-100 milliárd font – háztartásonként 2100-3700 font – közötti nominális gazdasági veszteséget jelentene 2015-ös árfolyamokon számolva.

Menekülnek a befektetők

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) legutóbbi értékelése szerint is rossz a helyzet. A brit állampapírpiacon aktív külföldi portfolió-befektetők tranzakcióinak adatai aggasztó képet mutatnak a folyómérleg-egyenleg rekordszintű hiányának finanszírozása szempontjából is.

A ház szerint a folyómérleg-deficitet a tavalyi negyedik negyedévben – amikor a hiány elérte a GDP 7 százalékát – még gond nélkül finanszírozták a portfolió-beáramlások. Az idei első negyedévben azonban már nehezebb helyzetről árulkodott a brit állampapírok (gilt) piacán zajló folyamatos eladás a külföldi befektetők részéről, és az is, hogy markánsan lassult a brit gazdaságba érkező külföldi működőtőke-beáramlás.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai szerint gyaníthatóan a Brexit lehetőségével összefüggő aggodalom az első számú oka annak, hogy a gilt-piacon tapasztalt tavalyi erőteljes kereslet megfordulni látszik. A cég elemzői idézik a Bank of England – a brit jegybank – kimutatását, miszerint a brit állampapír-piacon az idei első negyedévben mért halmozott nettó kiáramlás elérte a 9,3 milliárd fontot, elsősorban a nem rezidens portfolió-befektetők eladásai miatt. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.