Nagyvilág

Új ország létrehozásáról tárgyal Skócia és Wales

Az Independent szerint a brit kormány titkolja, milyen súlyos következményekkel járna a Brexit. Egy informátoruk kilopta az erről szóló dokumentumokat.

A skót kormány és a walesi nemzetgyűlés tagjai tárgyalásokat folytattak arról, hogy kiválnának az Egyesült Királyságból és új országot alapítanának, ha Nagy-Britannia az Európai Unióból való kiválás mellett dönt – írja az Independent kiszivárogtatott dokumentumok alapján.

Skócia és Wales között nincs szárazföldi kapcsolat, de az előzetes tárgyalások részeként szó volt arról is, hogy az Egyesült Királyság részét nem képező Man-szigeten keresztül, híddal vagy alagúton kötnék össze a két országrészt, amit részben az EU finanszírozhatna. Több javaslat is volt az újonnan létrehozandó ország nevére, az egyik ezek közül a „Kelta Unió”.

A tárgyalásokat azért kezdték meg Skócia és Wales vezetői, mert úgy látják: népeik akarata ellenére kellene távozniuk az Európai Unióból, ha az Egyesült Királyságban erről születik többségi döntés.

Az Independent azt írja: a brit miniszterelnökség felállított egy, a Brexit következményeivel foglalkozó bizottságot, de nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, hogy az milyen következtetésekre jutott. Miután a lap közérdekűadat-igénylését elutasították, egy meg nem nevezett személy kilopta a dokumentumokat és eljuttatta a laphoz. Az Independent megvédi forrását, aki súlyos következményekre számíthat, ha fény derül kilétére. Annyit elárultak róla, hogy átláthatóságért kampányoló szervezetek segítségével elhagyta az országot, és jelenleg Moszkvában van.

A lap szerint súlyos kérdéseket vet fel, hogy a kormány nem akarja nyilvánosságra hozni, milyen következményekkel járna az EU-ból való kilépés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik